Taitoniekka 2016

TAITONIEKKA KILPAILUN SÄÄNNÖT

1. Mikä on taitoniekka?
Taitoniekka on Vesaisten Keskusliiton järjestämä tietotaito-kisa, joka järjestetään kaksi- tai kolmivaiheisena.

2. Osallistumiskelpoisuus
Kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailusarjoihin kelpaavat.

3. Sarjat
Kilpailussa on neljä sarjaa:
7-9 v
10-12 v
13-15 v
perhesarja

Osallistujan syntymävuosi ratkaisee mihin ikäsarjaan hän kuuluu.
Perhesarjan muodostaa 2-4 henkilön joukkue, jossa joukkueen jäsenten tulee olla saman perheen jäseniä, myös isovanhemmat käyvät perhesarjan joukkueen jäseniksi. Perhesarjan joukkueen jäsenistä vähintään puolet pitää olla lapsia (alle 18 v.).
Ikäsarjojen joukkueet ovat kolmihenkisiä.

4. Karsinnat
Kilpailu järjestetään kaksi- tai kolmivaiheisena kisana. Piirit voivat valita, järjestävätkö ainoastaan osasto- tai piirikarsinnan vai molemmat.

Osastokarsintaan osallistuvat jokainen osallistuja täyttää vastauspaperinsa itse. Jokaisen ikäsarjan kolme (3) parasta muodostaa osaston joukkueen myöhemmin käytävään piirikarsintaan tai suoraan finaaliin, mikäli piiri on päättänyt pitää vain osastokarsinnan.

Piirikarsinnassa kilpailevat osastokarsinnan parhaat muodostaen kustakin osastosta kolmen (3) henkilön joukkueen ikäsarjoittain. Perhejoukkueessa on 2-4 henkilöä.

Piirit voivat pitää myös vain piiritason kilpailun johon osallistutaan ikäsarjoihin kootuissa joukkueessa. Paras joukkue jokaisesta sarjasta voi osallistua valtakunnalliseen Taitoniekka -finaaliin.

5. Ajankohta
Taitoniekan karsinnat pidetään helmi-huhtikuussa ja finaali kesällä.

6. Palkinto
Vesaisten Keskusliitto kustantaa finaalin palkinnot.

  

Tänä vuonna finaali järjestetään 6.8.2016 Mäntsälässä. Kysy oman paikkakuntasi karsinnat piirijärjestöstäsi.

Tervetuloa kisailemaan!

Majanrakennuskilpailu 2014

Rakenna maja ja osallistu valtakunnalliseen majanrakennuskilpailuun!

Kilpailu on avoin kaikille alle 16-vuotiaille lapsille. Osallistumisaikaa on 31.10.2014 asti.

Tarkempaa tietoa kilpailusta, sen säännöistä sekä osallistumisohjeet löytyvät kilpailun nettisivuilta

www.majanrakennus.fi

 

 

 

 

 

 

 

Lasten kalastuskilpailu 2013

Kalastaminen on mukava harrastus koko perheelle. Se on myös erinomainen syy lähteä ulos luontoon. Tärkeintä ei ole mahtava saalis vaan mukava ja turvallinen tekeminen yhdessä lasten ja aikuisten kesken.

Kalastuskilpailussa etsimme vuoden 2013 parasta kalastustarinaa sekä mieleenpainuvinta kalastusaiheista kuvaa. Kilpailun voittajat ovat nyt selvinneet.

Parhaan kalastustarinan kirjoitti Laura Tiitinen, Rovaniemeltä.

Mieleenpainuvimman kalastuskuvan meille lähetti Oscar Usvajärvi, Helsingistä.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistujille!


PALKITUT TARINAT JA KUVAT:

  Lauran tarina:

"Olin ehkä 9-vuotias ja kaveri vuotta vanhempi, pieniä tyttöjä molemmat, kun lähdimme naapurin likan kanssa touko-kesäkuun päivänä kaksistaan nostamaan verkkoja. Minä olin airoissa ja kaveri nosti verkkoa. Hetken päästä verkosta nousi pieni, mutta terävähampainen hauki, joka puraisi häntä sormesta. Soudin takaisin rantaan ja kävimme hakemassa vuotavaan sormeen laastarin. Haavan paikkauksen jälkeen soudimme takaisin järvelle ja jatkoimme verkon nostamista.

Kohta verkko alkoi painaa ja näimme siellä valtavan ison, elossa olevan kalan. Suuri hauki oli rimpuillut itsensä verkkoon niin pahasti solmuun, ettemme saaneet sitä irti. Niinpä soudimme rantaan hakemaan saksia, joilla voimme leikata sen irti verkosta. Tämän jälkeen soudimme takaisin järvelle, saimme kiskottua riuhtovan kalan veneen pohjalle ja irti verkosta. Kala oli niin iso, ettemme saaneet sitä hengiltä, vaikka yritimme jopa melalla lyömällä. Koska se hyppi kovasti, pelkäsimme sen karkaavan veneestä takaisin järveen. Pelkäsimme myös hauen teräviä hampaita, joilla olisi helposti puraissut poikki parikin pientä sormea kerrallaan. Lopulta luovutimme, sillä emme saaneet haukea hengiltä, joten päätimme, että minä istun veneen pohjalla, rimpuileva hauki jalkojen välissä, jolloin kaveri soutaa isompana nopeasti rantaan. Niin pääsimme aloittamaan matkan rantaan päin, kunnes yht'äkkiä huomasin, että veneeseen tulee jostakin kovasti vettä. Käsikopelolla veden alta tunnustellen totesimme, että veneen tulppa oli hauen kanssa tapellessa irronnut ja hävinnyt. Eihän siinä auttanut kun pistää peukalo tulpan tilalle, siihen hauen suun eteen.

Onneksi hauki ei puraissut ja pääsimme rantaan. Hirveä meteli siitä nousi, kun kerroimme asiasta aikuisille. Verkkoon kun oli tullut jumalaton reikä! Eivätkä aikuiset millään meinanneet uskoa, että saimme verkosta itse ylös sen lähes 10 kiloisen hauen mötkäleen. Kaiken lisäksi taisimme olla verkoilla ilman aikuisten lupia. Pienet käsivartemme olivat hapoilla soutamisesta, mutta olimme onnellisia mahtavasta kalansaaliista ja siitä että molemmilla oli 10 sormea edelleen tallessa."


Laura Tiitinen
Rovaniemi


Oscarin kuva ja tarina:

oscar_paraskuva.jpg

Oli tosi kivaa tonkia matoja kompostista ja onkia mökkilaiturilta monta ahventa- ihan ite Pikku isäntä-paita päällä, no isi vähän auttoi kalan poistamisessa koukusta ja uuden madon laittamisessa...
Ja syödä terassilla isin fileoimia tuoreita affenfileitä voissa paistettuna äidin keräämän metsien keltaisen kullan eli kanttarellimuhennoksen kanssa-  nam:)


Oscar Usvajärvi, 4 v.
Helsinki


KUNNIAMAININNAN SAANEET KUVAT:

Kallen kuva:

Kuha ja Toni.jpg 
5.8.2013 saatiin pojan kanssa ensimmäinen kuha vetouistimella.

Kalle Asikainen
Iisalmi


Annin kuva ja tarina:

virvelointia_anni.jpg

Olimme perheen kanssa mummin ja duffan mökillä Pudasjärvellä Puhosjärven rannalla. Tämä lokakuun mökkireissu on erilaisempi, koska mummi ja duffa lähtevät viikon päästä Intiaan Goaan lomalle viideksi kuukaudeksi. Odotan jo innolla, että saan tuliaisia.

Innostuin heti lähtemään veneellä kalastamaan, kun äiti kysyi: Onko ketään halukkaita lähtemään kalareissulle? Puin pikaisesti toppavaatteet päälle, koska oli lämmintä vain muutama astetta ja tuuli kylmästi. Olin ensimmäisenä pukemassa omat pelastusliivit päälle. Perässä tuli perheen jäsenemme pikkusiskoni Ninni, äiti ja isä, joka laski veneen veteen venerakennuksesta. Äiti huolehti soutamisesta. Virvelöimme vuorotellen odottaen saaden ahventa. Järveltä huomasin, että puista oli tippunut lehdet. Aallot alkoivat kasvaa isommaksi, jolloin jouduimme palaamaan rantaan. Tällä kalareissulla kukaan ei saanut kalaa, mutta kalareissu oli mukava.

Aikaisempina Puhosjärven kalareissuilla olen ollut mukana saaden muikkua, ahventa, haukia ja madetta. Itse en syö niitä kaloja, mitä mummi tekee järveltä tuoduista kaloista. Duffa tykkää savustaa muille syöjille ahventa ja muikkuja. Itse tykkään syödä lohikeittoa sekä äidin paistamia muuripohjalättyjä.


Anni Paavola, 6 v.
Utajärvi


KUNNIAMAININNA SAANEET TARINAT:

Sofian tarina:

Olemme olleet yhden yön Salamajärvenkansallispuistossa. Tänään aijomme kalastaa lähes koko päivän. Emme ole saaneet kuin pari pientä ahventa, vaikka olemme kävelleet lähes 1,5 kilometriä leirintäalueelta poispäin. Ajattelin jo että kuinka kauan me vielä mennään eteenpäin kun eihän täällä tuu yhtään kalaa. Mutta silloin jokin iso tarttui uistimeeni. Olin tosi innoissani kun vihdoin tuli kalaa.
Minut on opettanut kalastamaan vaarini ja isäni. Minä rakastan kalastamista.
Samana iltana kun olin saanut kalan niin joskus yhdentoista aikaan menin laiturille katsomaan kuuta. Se oli ihanaa kun oli täysikuu ja ainakin 10 kalaa hyppi kuuta kohti. Se oli uskomatonta.


Sofia Jäätteenmäki, 11-v.
Hirvikylä


Meri, Vilja ja Johanna Suban kuva ja tarina:

pappa ja tytöt ongella.jpg

Meri 2v ja Vilja 5v ovat taas lempipuuhassaan mökkilaiturilla papan kanssa. Matojen kaivaminen on melkein yhtä hienoa kuin itse onkiminenkin, puhumattakaan kalajuttujen kertomisesta. Niitä kertovat isot sekä pienet :)
 
Ennen kuvan ottamista oli juuri puhuttu, kuinka isot kalat hyppivät välillä pinnalla kun ne saaalistavat pikkukaloja. Kuinka ollakaan, juuri kun olimme onkimassa, kuului valtava molskahdus laiturin toiselta puolelta ja sinne papan ja Merin katseet kääntyivät omista ongenkohoista välittämättä. Kuvassa he katsovat molskahdusta, josta näkyi enää vedenpinnalla leviävät rinkulat.
 
Ja samaan aikaan nappasi Merin onkeen kiiltäväkylkinen "raidallinen", ja vain Vilja näki kun Merillä söi, kun itse onkija haaveili molskahduksen perään. Vilja huusi Merille että "Meri sulla syö!" ja pappa ja Meri salamana käänsivät katseensa Merin onkeen ja yhdessä nostivat Merin ongen, ja koukkuun oli tarttunut mukavankokoinen ahven.
 
Pappa olisi halunnut päästää kalan takaisin järveen, mutta tytöt halusivat että se syödään. No, kala perattiin, paistettiin pannulla ja syötiin. Ja seuraavana päivänä onget otettiin taas esille.

Meri, Vilja ja Johanna Suban
Järvenpää
Kalastuskilpailu on osa Luvalla Luonnosta –hanketta. Sen idea on lähtöisin Vesaisten Uudenmaan piiriltä sekä Vantaan Vesaisilta. Kilpailun tarkoituksen oli innostaa lapsia ja perheitä ympäristön arvostamiseen sekä luonnossa liikkumiseen.

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<lokakuu 2017><<
lokakuu 2017
xmtktpls
39      1Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
Kulttuurikiertue: Peppi ja Taikuri Jari Kaarinassa!
402Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
3Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
4Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
5Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
6Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
7Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
8Uusimaa: Retki Superpaikkiin
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
419Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
10Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
11Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
12Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
13Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
14Helsinki: RETKI UUTELAAN
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
15Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
4216Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
17Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
18Helsinki: RETKI HUIMALAAN
Tarinatempaus
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
19Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
20Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
21Keski-Pohjanmaa: Teatteriretki Kujakatti Antero ja teatterin kummitus
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
22Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
4323Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
24Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
25Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
26Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
27Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
28Keski-Pohjanmaa: Retki Vaasan kaupunginteatteriin
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
29Kulttuurikiertue: Peppi ja Taikuri Jari Järvenpäässä!
Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
4430Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
31Vesaiset haastaa somettomaaan syyslomaan!
Keski-Pohjanmaa: Koko perheen Liiku luonnossa-päivät
     
Liity postituslistalle