Uutiset

Puheenjohtaja Mirja Vehkaperän avauspuhe Vesaisten valtuuskunnassa

28.10.2014

Vesaisten vuoden 2014 teema on ollut Tekoja perheiden hyväksi. Heti aluksi on todettava, että maailman ja maamme kehitys on ollut kylmää kyytiä lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta katsottuna. Työttömyys on lisääntynyt, valtionosuuksien leikkaukset heikentäneet peruspalveluita, lapsiperheiden ostovoima heikentynyt ja maamme heikon talouden myötä juustohöylä on käynyt monen perhe-etuuden kimppuun.

Vesaisten vuoden 2014 teema on ollut Tekoja perheiden hyväksi. Heti aluksi on todettava, että maailman ja maamme kehitys on ollut kylmää kyytiä lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta katsottuna. Työttömyys on lisääntynyt, valtionosuuksien leikkaukset heikentäneet peruspalveluita, lapsiperheiden ostovoima heikentynyt ja maamme heikon talouden myötä juustohöylä on käynyt monen perhe-etuuden kimppuun. Erityisen pettynyt olen lapsilisien leikkaukseen 113 miljoonalla eurolla.

Ei se ole päätöksenteko helppoa kuntatasollakaan. Täällä Oulussa keskustellaan erityisluokkien lopettamisesta, muutamien lähikoulujen, kirjastojen ja nuorisotilojen sulkemisesta. Kaupunginjohtaja on esittänyt myös Oulu-lisästä luopumista, joka maksetaan kotona alle 3-vuotiasta hoitavalle. Vastustan Oulu-lisän poistoa.

Lapset ja perheet tulee nähdä voimavarana, ei menoeränä. Pohjois-Pohjanmaa on maakunnistamme lapsirikkain ja syntyvyys on täällä maan korkeinta. Kutsumme maakuntaamme NUORTEN MAAKUNNAKSI. Oululaisten keski-ikä on 37. Siksi koulutus, perhepalvelut ja terveydenhoito ovat täällä erityisesti tapetilla.

Vesaiset elävät lapsiperheiden arkea. Meille on tärkeää huolehtia lasten oikeuksista, huolenpidosta ja tasapainoisesta kasvatuksesta. Yksikään lapsi ei saa jäädä ilman aikuisten hoivaa. Siksi haluamme tukea yhä voimakkaammin vanhempien ja lähisuvun jaksamista ja kasvatusvastuuta. Vertaistuki, yhteisöllisyys ja kotiapu ovat tärkeässä roolissa arjen selviytymisen ja henkisen jaksamisen kanssa.

Me Vesaiset olemme vielä paljon enemmän. Haluamme tarjota perheille mielekästä toimintaa ja harrastusmahdollisuuksia. Askartelu, näytelmä, ja luontokursseille kuin perheleireille ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. On mukava lähteä Vesaistapahtumiin, kun mukaan voi ottaa kaikki kynnelle kykenevät.

Vesaisten on toimittava ajassa. Perheiden arki ja vapaa-aika tuntuu täyttyvän mitä erilaisimmista harrastuksista. Mitä uutta tai vanhaa me voisimme tarjota perheille? Olemmeko tarpeeksi läsnä, esillä ja saatavilla?

Lähiajan haasteena meillä Vesaistoimijoilla on uudistaa järjestömme toimintaa. Etenkin piirien työntekijäresurssien turvaamiseksi, joudumme aivan uuden eteen. Tarvitsemme uskallusta uudistaa. Tärkeintä ovat itse jäsenemme, Vesaiset, joille teemme työtämme. Voimavarojen yhdistäminen ei tarkoita, että paikallinen toiminta loppuisi. Päinvastoin. Työntekijöidemme työnkuva maakunnissa ja keskustoimistolla tulee muuttumaan. Haluamme panostaa enemmän itse toiminnalliseen työhön.

Vesaisten superviikonloppu on jo antanut paljon.

Paljon on vielä edessä.