Blogit


20.10.2020

Ajattele mitä sanot

Jaana Säkkinen

Jaana Säkkinen on Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen ja ammatiltaan koulukuraattori.

 

Tämä vuosi on muuttanut maailmaa pysyvästi. Muutoksen keskellä selviämistä auttaa kyky löytää vaihtoehtoisia toimintatapoja.  Opiskelemme, työskentelemme ja pidämme yhteyttä etänä, silti yhä useampi on enemmän yksin kuin koskaan aikaisemmin.

 

Ihmissuhteita koetellaan emmekä voi tavata toisiamme, kuten ennen. Vuorovaikutus ja kohtaaminen tapahtuu diginä. Olemme etääntyneet inhimillisyydestä, epäasiallinen kielenkäyttö ja loanheitto sosiaalisessa mediassa on lisääntynyt. On helppoa arvostella ja ottaa kantaa, kun kohde on kaukana.

 

Vuorovaikutustaitojen perustus on toisen asemaan asettuminen ja kunnioittaminen. Erilaisuuden hyväksyminen tapahtuu kohtaamisessa. Viestinnästä suuri osa on sanatonta ja sen oppiminen etänä on mahdotonta. Uuteen ihmiseen tutustuessa havainnoimme ilmeitä ja eleitä, joiden pohjalta teemme tulkintoja. Tulkintamme voivat olla oikeita tai vääriä. Haluan haastaa jokaisen pohtimaan omien tulkintojensa sävyjä.

 

Miten haluaisit omaa toimintaasi tulkittavan? Suhtauduthan samalla tavalla kanssaihmisiin ja tulkitset heidän motiivejaan. Toisen asemaan asettumalla ja aidosti kuuntelemalla maailmankuva avartuu. Asioista voidaan olla eri mieltä ja keskustella näkökantoja puolustaen, mutta toisen näkökulmaa ymmärtäen.

 

Vesaisten vuoden 2021 teema on ystävyys. Toivon, että tässä muuttuvassa ajassa kykenemme välittämään ja kohtaamaan aidosti. Mietitään mitä ja miten sanomme, toisiamme kunnioittaen.  Annetaan ystävyyden ja ystävällisyyden kasvaa aina komeimpaan kukintoonsa saakka. Tehdään joka päivä ystävällinen teko ja asetetaan sanamme niin, että viemme maailmaa positiivisempaan suuntaan.


Jaana Säkkinen, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen