Blogit


27.10.2015

Digiajan rajattomat mahdollisuudet

Digitalisaatio, eli tietotekniikan hyödyntäminen monipuolisesti ja laaja-alaisesti on tullut jäädäkseen. Edelleen digiajasta ollaan useimmiten kahta mieltä: siitä joko pidetään tai vastustetaan. Olipa mielipiteemme kumpi tahansa, maailma muuttuu, ja meidän on muutettava toimintatapojamme ympärillämme tapahtuvan muutoksen mukana.

Digitalisaatiota pidetään yhtenä merkittävimmistä globaaleista muutoksista ilmastonmuutoksen ja talouden kehityksen ohessa. Vertauskuvana voidaan pitää myös teollista vallankumousta, jolloin työ siirtyi maaseudulta tehtaisiin ja toimistoihin. Nyt monipuolisia palveluita tuotetaan digitaalisesti, ja uusia työpaikkoja syntyy esimerkiksi digitaalisten palveluiden kehittämisen ympärille. Digitalisaatio tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia, kun vain osaamme niitä kehittää ja hyödyntää.

Suomessa elää tällä hetkellä ensimmäinen diginatiivisukupolvi, joille teknologialaitteet ovat osa jokapäiväistä arkea. Meille vanhemmille usein opetetaan uusia digitaalisia sovelluksia, pelejä tai palveluja, joista emme ole aiemmin kuulleetkaan. Laitteiden käyttö on kuitenkin meillekin jo tullut tutuksi, joskaan ei niin nuorena kuin lapsillemme.

Isovanhemmille digioppi voi olla vielä haastavampaa, sillä aiempaa käyttökokemusta ei ole välttämättä lainkaan. Kannustan myös vanhempaa sukupolvea hyppäämään mukaan digiloikkaan, sillä paluuta vanhaan ei enää ole. Digitaitoja voidaan pitää yhtenä kansalaistaitona. Innokkaita pieniä ja vähän isompia opastajia teknisten laitteiden käyttöön löytyy usein jo perhepiiristä.

Digitalisaatio on mullistanut myös sosiaalisen kanssakäymisen. Isovanhemmat ovat aikanaan kokoontuneet yhteen siihen taloon, jossa oli kylän ainoa televisio. Ohjelmia katsottiin yhdessä kyläläisten kanssa. Nyt meidän lapsillamme yhteydenpitokanavat kavereihin ovat moninaiset sosiaalisen median palveluiden ansiosta. Kavereiden seurassa pystyy olemaan silloinkin, kun kaveri ei ole fyysisesti lähellä.

Tulevaisuudessa näemme jälleen uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka voivat tänä päivänä tuntua mahdottomilta. Esimerkiksi robottiautot tekevät tuloaan. Autoa ei enää tarvitsisi itse ohjata, vaan auto ohjautuisi teknologian avulla. Hurjalta kuulostavaa, mutta todennäköisesti myös Suomessa ajellaan jokin päivä lähes yksinomaan robottiautoilla.

 

 

Mirja Vehkaperä, Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja, Kansanedustaja