Blogit


10.11.2020

Harrastus, joka on enemmän kuin harrastus

Tänä vuonna kaikki harrastustoiminta on jäänyt normaalia vähäisemmäksi tai ainakin muuttanut muotoaan erilaisten etäratkaisujen myötä. Omassa perheessäni jokaisella on kuitenkin edelleen ne omat juttunsa ja menonsa. Poikkeuksen näissä vapaa-ajan toimissa tuo Vesaiset; sitä me voimme kaikki yhdessä harrastaa.

 

Lapsia ja aikuisia pöydän ympärillä ulkona.

Vesaiset leirillä itse tehtyjen hyönteishotellien kera.

 

Kaksi poikaa istuu pyyhkeet päällä.

Vesipedot Pallaksen punaisilla hiekoilla.

 

Monelle retkelle ja leirille onkin lähdetty koko perheen voimin, jopa vauva kainalossa. Näiltä reissuilta meillä on lukemattomia hauskoja muistoja ja kokemuksia, joihin palaillaan säännöllisesti. Myös tänä vuonna olemme kaikesta huolimatta vierailleet Pallaksen punaisilla hiekoilla, harjoitelleet yhdessä mosaiikkitöiden tekemistä ja sushin valmistamista – vain muutamia mainitakseni! On ollut helpottavaa huomata, että tähän yhteisöön lapset ovat tervetulleita iästä riippumatta ja tapahtumat pyritään suunnittelemaan niin, että koko perhe viihtyy ja löytää mielekästä tekemistä.

 

Lapsi syö puikoilla sushia.

Kittilän Vesaiset pääsivät kokeilemaan sushin tekoa. 

 

Toisaalta aina aikuiset eivät jaksa tai ehdi mukaan, tilanteet vaihtelevat. Sekin on ok, sillä lapset voivat harrastaa Vesaisissa monenlaista myös itsekseen ja samalla vanhemmat saavat hetken hengähtää. Paikalla on aina luotettavia, tuttuja ja turvallisia aikuisia.

 

Aikuinen ja kaksi lasta mittaavat jauhoja vaa

Turvalliset aikuiset ovat tärkeä osa Vesaisten toimintaa.

 

Monissa perheissä tukiverkot ovat kapeat, esimerkiksi isovanhemmat ovat kaukana, iäkkäitä tai ehkäpä heitä ei ole lainkaan. Vesaisten ylisukupolvinen koko perheen toiminta tuo lapsille ja nuorille kontaktin oman perheen ulkopuolisiin turvallisiin aikuisiin. On todella hienoa, että lapset voivat muodostaa tärkeitä ihmissuhteita näihin henkilöihin, jotka pyyteettömästi antavat vapaa-aikaansa mahdollistaakseen erilaisia tapahtumia, kerhoja ja leirejä.

 

Aikuisia ja lapsia sisällä ruokapöydän ympärillä.

Kaksi lasta eri maiden lippuja käsissään.

Lapissa on matkailtu keittiössä ympäri maailman.

 

Tälläkin hetkellä Vesaisissa tapahtuu valtakunnallisesti kun vietämme kansainvälistä kulttuuriviikkoa. Lapin osalta se tarkoittaa pulla- ja voitaikinakurssia Ylitorniolla ja sarjakuvariehaa Kittilässä. Nämä tapahtumat ovat oiva esimerkki siitä, miten monipuolista toimintaa Vesaiset järjestää. Jos et ole vielä tutustunut Vesaisten tarjontaan, niin suosittelen sitä lämpimästi! Itse lähdin aikanaan mukaan ystäväni houkuttelemana ja tänään voin sanoa, että Vesaiset ovat perheellemme tärkeä harrastus ja jopa elämäntapa.

 

Kuvat: Kittilän Vesaiset

 

 

Katri Jylhä, Vesaisten Lapin piirin toiminnanjohtaja ja Kittilän Vesaisten hallituksen jäsen