Blogit


23.11.2014

Hippulat vinkuu ja tanner soi

Pienet ja vähän isommat juoksevat perätysten olohuoneen ja keittiön väliä, väliin pinkaisten yläkerran portaita ylös ja kohta alas. Ei aikaakaan kun jo olohuoneen pyykkitelineen alle on äidin vastapestyjen lakanoiden ja isin aluskalsareiden avulla saatu aikaiseksi iso avaruusraketti.

Kohta ollaankin jo kysymässä onko äidillä antaa jotain evästä kun kuumatka on niin pitkä ja taival vaikea ja nälkäkin voi yllättää. No tottahan toki makkaraleivät saadaan aikaiseksi jotta astronautit pääsevät matkaansa jatkamaan ja äitikin hetkeksi istumaan kahvikupin ja lehden kera olohuoneen sohvalle, josta on helppo katsella ja iloita lasten leikistä ja riemusta.

Tätäkin kirjoitusta kirjoittaessa mietin, olenko etuoikeutettu voidessani nauttia lasteni kanssa touhuamisesta ja kiireettömistä päivistä. Kuitenkin totuus on se että, perheet ovat erilaisia ja tilanteet vaihtelevat, joten iloitsen nyt tästä hetkestä enkä murehdi tulevaa. Leikkien yltyessä liian vilkkaaksi joudunkin kohta varsin arkiseen tilanteeseen selvittämään astronauttien välisiä kiistoja joten minun pieni hetkeni on hetkeksi mennyt ohi.

Lasten oikeuksien päivänä 20.11.2014 maassamme lukuisat eri lapsi, nuoriso-, lapsi- ja  perhejärjestöt puhuivat ja pitivät esillä lasten oikeuksia, sekä myöskin liputtivat sen kunniaksi. Lasten oikeudet puhututtivat ja nousivat esille kuten lapsen oikeus leikkiin.

Ei ole varmaankaan liioiteltua se, että leikkiminen tämän päivän kiireisessä elämän tahdissa voi olla hyvinkin vähäistä, sillä paineet perheillä työelämän, harrastusten ja koulun välillä, vievät voimavaroja ja väsyttävät lapsia ja näin ollen leikkimien jää vähäiseksi. Tietokoneet ja televisio vievät myöskin helposti lapsen huomion jos aikuinen ei siihen kiinnitä huomiota eikä rajoita niiden käyttöä. Leikkimiseen rohkaiseminen tai tilan antaminen on myöskin aikuisen vastuulla. Ainakin siihen olisi hyvä antaa mahdollisuus, jotta lapset voisivat niin halutessaan helposti leikkiin lähteä ja leikkiä myöskin jatkaa jos siihen on alun saanut.

Elämän kiireettömyys on mielestäni itse tehty elämän nautinto, joka on mielestäni tervettä itsekkyyttä. Ei ole pakko suoriutua joka asiasta täydellisesti ja saada asioita menemään kovalla vauhdilla ja tempolla eteenpäin vain siksi että, ajattelemme niin olevan pakko tehdä ja asioiden menevän eteenpäin vain kovalla kiireellä ja touhuamisella. Kiireettömyys antaa myöskin tilaa lapsen luovuudelle ja leikille.

Tehkäämme lastemme elämään leikin mentävä aukko. Ja muistakaapa itsekin välillä solahtaa leikin maailmaan mukaan sillä sanonta ” lapsi ei ole terve ellei se leiki” sopii myös hyvin meihin aikuisiin. Oikein hyvää marraskuunloppua kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin,  ja kiireettömiä päiviä ja hetkiä jokaiselle toivoen.

Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen Helmimarja Tuhkanen