Blogit


23.2.2021

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä

Hannu Palmu ulkona hiihtoladulla.

 

Ihanaa ja kaunista. Eteläisessä Suomessakin on nyt oikea talvi! Parina viime vuonna täällä on pikemminkin ruoho viheriöinyt kuin hanki hohtanut. Ei muuta kuin ulos ja suksille alkavana koululaisten talvilomajaksona – jota on myös hiihtolomaksi kutsuttu. 

Hiihto kuuluu mitä osuvimmin suomalaiseen kansanperinteeseen. Omassa lapsuudessani se oli itsestään selvä tapa kulkea talvisin kouluun. Suksia oli pitkä rivi kansankoulun seinän vieressä. Oli myös kansanhiihdoksi nimitettyjä valtakunnallisia tempauksia, joista sai suoritusmerkin, kun hiihti tietyn pituisen matkan.

Nykyisin lapsilla on tarjolla laaja valikoima muitakin talviliikuntamahdollisuuksia: monenmoista ja -tyylistä laskettelua, luistelua, jääkiekkoa, ringetteä, curlingia, lumijalkapalloa, jääminigolfia, lumifrisbeetä ym. Tämä on ihan hyvä, joskin monet lajit vaativat taloudellisia panostuksia, vanhempien aktiivista osallistumista kuljetuksiin ja huoltamisiin sekä aikataulutettuja menoja. Hiihto on helppo, joustava ja halpakin talviharrastus. Toki varusteisiin saa halutessaan kulumaan runsaamminkin rahaa. Valmiit hiihtoladut eivät välttämättä ole edes kaukana kodista ja niitä voi itsekin tehdä sopiville alueille.

Maastohiihto on mitä soveliain perheliikuntalaji. Se sopii lähes kaikenikäisille. Taapero voi turvallisissa olosuhteissa kokeilla suksilla liikkumista heti sen jälkeen, kun oppii kävelemään. Aikuisen pitää näyttää esimerkkiä ja innostaa.

Runsaan viikon takainen suomalaismenestys nuorten MM-hiihdoissa osoitti, että tulevaisuutta on myös huipputasolla. Syvällä kansanluonteessamme menestys perinteisissä talviurheilulajeissa sykähdyttää edelleen voimakkaasti.

Harrastelijan hiihtolatu vie yleensä metsiin, pelloille, järven jäälle, mäenkumpareille eli siis luontoon. Edessä ovat vielä kevättalven - toivottavasti aurinkoiset – hiihtosäät. Mukaan hiihtoretkelle rento mieli ja vaikkapa eväät. Mikä sen mukavampaa!

 
Hannu Palmu, Vesaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja