Blogit


8.9.2020

Hyvää syksyä!

Pirhosen perhe: isä, äiti, tytär ja lapsenlapset

Kuvassa kirjoittaja Henna Pirhonen  perheineen.

 

Oletko huomannut, miten aamuisin on jo viileämpää ja kosteampaa? Entä oletko jo huomannut, miten taivaanrannanmaalari värittää iltaisin taivaan upeilla väreillä ennen kuin aurinko painuu kokonaan mailleen ja pimeys koittaa? Olet kenties myös tehnyt havaintoja siitä, miten luonto alkaa valmistautua syksyyn, ja puiden lehdet ryhtyneet valmistamaan meille ruskan väriloistoa. Alkavan syksyn tuntu, sen tuoksut ja maut muistuttavat siitä, että kesä on väistymässä ja talvikin on taas muutamaa askelta lähempänä.

 

Tämän kirjoituksen aihetta pohtiessani ajattelin, etten ainakaan haluaisi kirjoittaa mitään siitä, mikä on ollut tavalla tai toisella päivästä toiseen otsikoissa koko tämän vuoden ajan. Sitä on kuitenkin lähes mahdotonta välttää, sillä se näkyy ainakin omassa arjessani ihan jatkuvasti. Takana on eriskummallisin kevät ja kesä ikinä. Perheissä jouduttiin uudenlaisen arjen eteen, kun valtaosa lapsista jäi kotiin etäopetukseen, harrastuksen jäivät tauolle, ystävien ja sukulaisten tapaaminen ei onnistunutkaan enää kuten ennen. Perheissä jouduttiin väkisin pysähtymään, ja keksimään uusia ajanviettotapoja. Perheissä yhteisen ajan määrä ja yhteinen tekeminen lisääntyi merkittävästi. Ulkoilu ja luontoretkeily kokivat valtavan suosion ja suosituimmilla makkaranuotioilla oli ruuhkaa. Oli aikaa tarkkailla kevään merkkejä ja nauttia kesästä ihan eri tavoin kuin aiemmin.

 

Rajoitusten purkamisen myötä ollaan pikkuhiljaa palauduttu kohti entisenlaista arkea. Useimmat harrastukset ovat käynnistyneet lähes normaaliin tapaan, ja koululaiset pääsivät aloittamaan koulunkäyntinsä lähiopetuksessa, vaikkakin arki kouluissa onkin tätä nykyä kovin erilaista. Näin erityisopettajan näkökulmasta viime kevään etäopetusjakso on jättänyt jälkensä niin hyvässä kuin pahassa; hyvässä siinä mielessä, että mikäli joutuisimme vastaavanlaiseen poikkeustilaan kuin viime keväänä, kouluissa ollaan huomattavasti valmiimpia etäopetuksen järjestämiseen. Pahassa siinä mielessä, että kaikenlaiset poikkeusjärjestelyt ja varotoimenpiteet vievät valtavasti aikaa ja energiaa, kouluissa koko henkilökunta on täystyöllistettyjä ja ylikuormittuneita. Viime kevään katkos lähiopetuksessa näkyy myös erityisesti pienimpien oppilaiden kohdalla niin akateemisissa kuin sosiaalisissa taidoissa.

 

Meillä Vesaisissa lapsi on tärkein. Myös työssäni koulussa lapsi on se kaikkien tärkein. Kaikesta aikuisten stressistä ja murheista huolimatta, meidän tehtävämme on pitää huolta siitä, että lapsilla luottavainen ja turvallinen olo. Eikä vain koulussa, vaan myös kotona ja harrastuksissa. Lasten ja nuorten aito kohtaaminen, se että kuuntelemme heitä ja olemme aidosti läsnä heidän kanssaan siinä hetkessä, tuottavat juuri sitä luottamusta ja turvaa, jota he tarvitsevat normaalin kasvun ja kehityksen tueksi. On välttämätöntä, että lapset saavat kokea olevansa tärkeitä meille aikuisille. On hyvä pitää mielessä kolme tärkeää koota: kehu, kiitä, kannusta.

 

Henna Pirhonen, Varsinais-Suomen Vesaispiirin puheenjohtaja