Blogit


29.11.2021

Iloa ja voimaa vapaaehtoistoiminnasta

 

 

Mies hymyilee ilmapallot kädessään.

Hyvä ystävä, mikäli luet tätä kirjoitusta niin mitä todennäköisemmin käytät enemmän tai vähemmän vapaa-aikaasi järjestötoimintaan. Kenties auttelet erilaisten tapahtumien järjestelyissä tai osallistut jonkin alkiolaisen elämänkehän sisällä toimivan järjestön hallintoon. Vähintäänkin uskallan olettaa, että olet osallistunut vapaaehtoisvoimin järjestettyyn tapahtumaan. Monet teistä ovat tuttuja kasvoja vuosien varrelta lukemattomista eri tapahtumista, kokouksista ja risteilyiltä. Useaan teistä olen saanut tutustua ja valtakunnallisten tapahtumien parasta antia onkin nuo kohtaamiset, joissa juttu jatkuu siitä mihin se viimeksi on jäänyt. Monta huipputyyppiä olisi jäänyt kohtaamatta ja tuntematta, ellen olisi ollut mukana järjestötoiminnassa. 


Kirjoitan tätä kolumnia Vesaisten Keskusliiton puheenjohtajana. Järjestömme teemana tänä vuonna on ollut ystävyys. Olen viime aikoina paljon pohtinut ystävyyttä ja sitä kuinka tärkeitä sosiaaliset kontaktit ihmiselle ovatkaan. Nyt kun olemme eläneet korona rajoitusten aikaa ja kokoontumisia on ollut normaalia vähemmän, niin sitä huomaa kaipaavansa nimenomaan yhdessä tekemistä ja talkootyötä entistä enemmän. 


Vesaisten toiminnassa keskiössä ovat lapset ja perheet sekä kaikenlainen yhdessä tekeminen ja kokeminen. Näistä yhteisistä kokemuksista kasvaa usein pitkiä ystävyyssuhteita lapsille ja perheille. Tämän kaltaiset verkostot ja vertaistuki vanhemmuuteen ovat kultaakin kalliimpia varsinkin näinä aikoina, kun yhä useammat perheet viettävät monipaikkaista elämää tai elämä kuljettaa arjen toiselle puolelle Suomea. Parhaimmillaan toiminta esimerkiksi Vesaisissa pystyy paikkaamaan arjen turvaverkkoon tulleita aukkoja, kun suku on kaukana.


Meillä järjestöjen hallinnoissa mukana olevilla on suuri vastuu siitä, että toiminta pysyy mukavana ja kaikilla on yhteisössä hyvä olla. Huolehditaan kaikki omalta osaltamme siitä, että jokainen saa osallistua mukaan omana itsenään, sekä että kaikkia arvostetaan ja rohkaistaan tuomaan omat vahvuutensa yhteiseen hyvään. Pidetään yllä sellaista ilmapiiriä, että järjestötoiminta on kivaa ja mielekästä. Iloiseen joukkoon on aina helpompi tulla mukaan.

 

Aki Kontio, Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja