Blogit


16.2.2021

Jokainen päivä on ystävänpäivä

Viime sunnuntaina vietettiin ystävänpäivää. Vaikka ystävänpäivää vietetään virallisesti vain kerran vuodessa, ystävien läsnäolo ja merkitys ovat tärkeitä joka päivä. Meillä Vesaisissakin ”Ystävyys” on koko tämän vuoden teema, ja se tulee näkymään kaikissa tapahtumissamme läpi vuoden.

 

Ystävyyttä on monenlaista, ja se muuttaa merkitystään ja muotoaan ajan saatossa. Ystävyyden voi kokea monin tavoin. Kysyin omilta lapsiltani mitä heidän mielestään on ystävyys, ja että millainen on hyvä ystävä. Viisivuotiaalle ystävyys merkitsee hyvin konkreettisia asioita. Hän vastasi, että: ”Hyvän kaverin kanssa on kiva leikkiä ja piirtää. Hyvä ystävä on sellainen, että se leikkii kaverin kanssa. Hyvä ystävä jakaa karkkeja ja ystävän kanssa saa syödä karkkia.”

 

Kysymys ystävyydestä ei kuitenkaan ole lapsillekaan helppo, sillä vaikka 10-vuotiaani pohti asiaa pitkään, ei hän oikein osannut vastata asiaan. 13-vuotiaalle ystävyys merkitsee jo huomattavasti syvällisempiä asioita. Hänen mielestään hyvä ystävä on sellainen, joka ”auttaa ja tukee semmoisissa surullisissa tilanteissa ja kuuntelee. Se osaa olla ystävällinen ja sen kanssa on yhteisiä asioita mistä molemmat tykätään, ja tykkää olla mun kanssa.”

 

Aikuisena ystävyydessä tulee esiin jo koko elämän kirjo, ja siinä arvostaa kaikkea sitä mitä pienet lapset ja teinitkin. Vaikka aikuisena ei välttämättä enää ystävän kanssa aikaa vietetä leikkimällä ja piirtämällä, yhdessä vietetty aika ja yhdessä tekeminen on silti aina yhtä ihanaa. Parhaassa tapauksessa ystäväkin on sama kuin lapsena. Itselleni tärkeintä elämän aikana on kuitenkin varmasti ollut ystävien tuki ja apu juuri niissä surullisissa ja vaikeissa tilanteissa. Ystävyyden ”työtuntien” määrä olisi huikea, jos se mitattaisiin kuuntelemisen ja keskustelemisen määrässä. Ystävien kanssa ollaan usein myös samanlaisessa elämäntilanteessa, jolloin vertaistuen määrä ja laatu on korvaamatonta.

 

Ystävyys yhdistää, Vesaiset yhdistää. Myös järjestötoiminnan ehdottomia helmiä on se, että toimintojen kautta tapaa uusia ihmisiä, ja saa jopa uusia elämänmittaisia ystäviä. Vaikka tavattaisiinkin vain kerran vuodessa, retkellä tai leirillä, jälleennäkeminen on aina yhtä ihanaa, ja tarina jatkuu siitä mihin se on edellisellä kerralla päättynyt. Ja vaikka poikkeusaikana ei ystäviä ole päässyt tapaamaan, jo tietoisuus ystävien olemassaolosta kantaa. Ja onneksi yhteyttä voi kaikesta huolimatta pitää monin tavoin!

 

Hyvää ystävänpäivää kaikille – ihan joka päivä!

 

Henna Pirhonen, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen Vesaisten pj