Blogit


8.12.2021

Joulu on auttamisen aikaa

 

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.

 

Joulukuu on monelle perheelle kiirellistä, mutta innostunutta ja iloista aikaa. Koristellaan kotia, hankitaan lahjoja ja suunnittellaan jouluruokia. Yhä useammalle perheelle joulun lähestyminen voi  aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Miten voi järjestää perheelle joulun, jos raha tuskin riittää välttämättömyyksiin?   

Joulu onkin aikaa, jolloin eriarvoisuus korostuu. On perheitä, jossa ei ole rahaa, aikaa, jaksamista tai halua järjestää joulua. Tällaisten perheiden lapsille joulu voi olla syrjäyttävä kokemus, koska joulu näkyy ja kuuluu voimakkaasti joka puolelta. Osa lapsista voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi, kun muut lapset odottavat innoissaan joululomaa sekä pohtivat millaisia herkkuja ja lahjoja saavat jouluna. 

 

Mahdollisuus tehdä hyvää

Joulu on monelle auttamisen aikaa. Joulun alla useat yhdistykset ja järjestöt järjestävät jouluapua, joihin yksityisten henkilöiden on helppo osallistua. Lipaskerääjiä ja joulupatoja ilmestyy katukuvaan.

Vesaiset ympäri Suomea osallistuivat perinteisesti tänäkin vuonna Hyvä Joulumieli -keräykseen kerääjinä. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen punainen Risti yhdessä Ylen kanssa. Keräyksessä kerätyillä varoilla ostetaan lahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille, jotta heillä on varaa ostaa ruokaa joulupöytään. 

Itselleni on tullut perinteeksi myös osallistua vuosittain Joulupuu -keräykseen, jossa kerätään joululahjoja lapsille ja nuorille. Lapset ja nuoret ovat saaneet kirjoittaa yhden lahjatoiveen ylös, joka laitetaan kuusen oksalle. Siitä voi yksityinen henkilö napata lahjatoiveen ja hankkia sen. Lahjat menevät lapsille ja nuorille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuna, lasten kodissa tai muutoin haastavassa tilanteessa. 

Jouluapu on hyvä lahjoituskeino, kun haluaa tietää millaiselle perheelle apu tulee. Siinä voi karttapalvelun avulla hakea perheitä ja lukea perheiden toiveita, millaista apua he tarvitsevat. Yhteisön kautta voi lahjoittaa tavaroita vähävaraisille perheille.

 

Rauhallinen joulu

Näin joulun alla on ollut mukava huomata, että suomalaisilla on halua auttaa vaikeassa tilanteessa olevia perheitä. Toivon, että useat lapset saavat kokea tänä vuonna mukavan ja rauhallisen joulun. Lahjat ja materia eivät ole joulussa tärkein asia vaan se, että jouluna vietetään lasten ja perheen kesken yhteistä aikaa. 


Rauhallista joulun odotusta kaikille!

 

 
Heli Purola, Vesaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja