Blogit


17.5.2021

Kohti kesää seikkailjan menopelillä

Virve Vänskä pihalla.

 

Kun kevät lämmittää ja aurinko hiljalleen sulattaa teitä, useissa kodeissa raahataan pyörät kellareista esiin. Talven jäljiltä pyörän kunto tarkistetaan ja mahdollisesti etsitään komeron perälle piiloutuneet pumppu sekä pyöräilykypärät. Kun pyörä on kunnossa, pölyt pyyhitty ja jarrut todettu toimiviksi, hypätään satulan selkään ja suunnataan rullailemaan kevään ensimmäiselle pyöräilylle.

Suomessa pyöräilyä myöntää harrastavansa noin miljoona kansalaista ja lajina se onkin kansamme toiseksi suosituin liikuntamuoto heti kävelemisen jälkeen. Yhä useammat meistä pyöräilevätkin jo ympäri vuoden. Suomesta löytyykin yli 16 000 kilometriä kevyen liikenteen väyliä. 

Pyörällä ajamisen taidon oppiminen on mieleenpainuva hetki. Yleisimmin pyöräilemään opitaan jo lapsena, jolloin polkemisen opettelu luonnistuu helpommin. Useimmissa kotipihoissa harjoitellaankin kevään tullen ahkerasti tasapainon löytymistä, kaadutaan ja noustaan sekä tutustutaan kulkupeliin aikuisen opastuksella. Kerrotaan, että kerran opittuna pyörällä ajamisen taito säilyy läpi elämän. Mikä on sinun aikaisin pyöräilymuistosi? 

Pyöriä löytyy joka tarkoitukseen, taitotasoon ja ikävaiheeseen. Liikenteessä voit nähdä esimerkiksi ohi kiitävän potkupyöriä, kolmipyöriä, maastopyöriä, kaupunkipyöriä, sähköpyöriä ja riksoja. Halutessasi löydät varmasti itsellesi sopivan menopelin, joka hyvin hoidettuna säilyy pitkään.

 

Kolme lasta pyörän selässä.


Pyöräileminen on erinomaista hyötyliikuntaa, joka sopii lajina kaikenkokoisille ja -kuntoisille. Lisäksi pyöräily on myös ekologinen tapa matkustaa. Päästöjen säästämisen lisäksi, kun taittaa matkat pyörällä pääset helposti tutustumaan uusiin seutuihin ja alueisiin. Voit monipuolisemmin aistia sekä ihailla luontoa. Pyörä onkin seikkailijalle sopiva menopeli. Tiesitkö, että useilla lyhyemmillä matkoilla pyörä voi olla nopeampikin kulkuväline kuin auto? Pyörällä pääsee helposti paikasta toiseen niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja.

Kesään liittyy useita pyöräilymuistoja. Milloin on lapsena poljettu lomapäivinä sisarusten kanssa pihalla kilpaa tai leikitty pyörän olevan hevonen tai kilpa-auto. Milloin on aurinkoisena päivänä käyty perheen kanssa pyöräretkellä uimarannalla tai poljettu lujaa sadekuuron yllättäessä. 

Minne sinä lähtisit pyöräilemään? Pyöräilisitkö töihin, jäätelökioskille tai Vesaisten tapahtumaan? Kutsuisitko ystäväsi mukaan?

Ihania ikimuistoisia pyöräilyhetkiä!


P.S. Muistathan pyöräillessäsi noudattaa liikennesääntöjä, käyttää valoja ja huomioida muutkin liikkujat.


Lähde: www.suomenlatu.fi 

 
Virve Vänskä, Vesaisten Keskusliiton järjestösihteeri