Blogit


23.5.2016

Kuvia kesästä

Katselin tässä taannoin vanhoja valokuva-albumeja vanhempieni luona. Paljon oli räpsitty kuvia, joista välittyi tunnelmia lapsuuden kesistä. Suurimmalta osin kuvat tukivat omia muistikuvia tuolta ajalta. Monessa kuvassa oltiin työn touhussa, niin kuin maalla oli tapana. Kuvissa oltiin heinäpellolla ja pottumaalla. Lapset ja aikuiset yhdessä, usein vielä isovanhemmatkin mukana. 

Lapsuuden kesistä onkin jäänyt mukavat muistot juuri tuon takia, aikaa vietettiin yhdessä. Ei ollut päivähoito-ongelmia eikä kenenkään tarvinnut olla yksin kotona odottelemassa muita kotiin. Tietysti pientä poikaa kiinnosti kovasti koneet, joilla töitä tehtiin. Traktorit vaikuttivat mahtavilta laitteilta ja muistan vieläkin sen tuoksun, mikä harmaasta Fergusonista lähti, kun se täräytettiin talven jäljiltä ensimmäistä kertaa käyntiin. Pienen pojan riemu oli rajaton, kun sai luvan välillä ajaa traktoria, papan tai isän sylistä tietenkin. Jalat kun eivät vielä tahtoneet yltää polkimille. 

Tämän ajan lapsilla tilanne on muuttunut. Vaikka samaa tilaa asutaankin, elanto haetaan kodin ulkopuolelta. Lasten kesälomat ovat monesti omatoimisempia kuin ennen. Loman aikana on tilanteita, jolloin lapset ovat niin sanotusti päineen kotona. Onneksi ohjattua toimintaa on kesäpäiviksi tarjolla. Tämä toiminta on monesti kolmannen sektorin järjestämää. Isovanhempien apu on myös korvaamatonta niissä tilanteissa, kun vanhemmat ovat vielä töissä ja lapset lomilla. Mikä onkaan mukavampaa kuin päästä mummolaan hoitoon. 

Meidän perheessä kesää odotellaan innolla, luvassa on monia mukavia tapahtumia, joihin mennään koko porukalla. Vesaisten juhlaleiri pidetään elokuussa Mäntsälässä, sinne mennään tapaamaan tuttuja aiemmilta leireiltä ja tutustumaan uusiin kavereihin. On ollut kiva seurata kuinka lapset viestittelevät pitkin Suomea ja kyselevät ovatko kaverit tulossa leirille. Leirillä on vielä tilaa ja ilmoittautumisia otetaan vastaan Vesaisten nettisivuilla. 

 Kivaa kesää kaikille! Toivottavasti tavataan Mäntsälässä. 

Aki Kontio, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen