Blogit


8.12.2014

Lahjatonta Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta

Joulu ja jouluhössötys - ne ovat taas täällä. Kauppaliikkeet täyttävät jo mustan maan aikaan hyllynsä suklaajoulukalentereilla, leluilla ja kiiltävillä joulukuusenkoristeilla.

Joulu ja jouluhössötys - ne ovat taas täällä. Kauppaliikkeet täyttävät jo mustan maan aikaan hyllynsä suklaajoulukalentereilla, leluilla ja kiiltävillä joulukuusenkoristeilla. Onneksi en kuitenkaan vielä marraskuussa kuullut joululauluja. Lapsista olisi kyllä mukavaa saada paljon lahjoja, mutta onko korkea lahjapino ainoa hyvän joulumielen mittari. Paketeista kuoritut lahjat ilahduttavat aattoiltana ja seuraavana päivänä, mutta sitten niiden viehätys hiipuu. Sen sijaan muistot siitä, että jouluna sai isän ja äidin huomion, ei ollut kiirettä sekä puuhasteltiin yhdessä, eivät haihdu lapsen mielestä koskaan. Lapsi on otettava mukaan joulun valmisteluihin; piparinpaistoon, ruuanlaittoon, siivoukseen. Näin lapsi oppii arvostamaan itsetehtyä ja nauttimaan työn tuloksista.

Työelämä vaatii vanhemmilta usein poissaoloa kotoa. Jouluna ei saa olla kiirettä muualle. Koti on keskipiste. Tunnelma luodaan yhdessä ja samalla jouluperinteitä siirretään sukupolvelta toiselle.  Vanhemmilla ei ole mitään syytä tuntea riittämättömyyttä ja pahaa mieltä siitä, etteivät esim. tiukan talouden takia pysty ostamaan ”tarpeeksi paljon” joululahjoja. Päinvastoin on ajateltava, että tämä on mahdollisuus uuteen ja parempaan jouluun. Sinä olet lapsellesi paljon rakkaampi ja tärkeämpi kuin barbinukke.

Hyvää joulua kaikille.

Pirjo Laukkanen, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen