Blogit


20.11.2017

Lapsen oikeuksien päivä

Lapsuudessani arvostettiin leikkiä ja omatoimisuutta. Me saatiin uida ja pelata rantapelejä meren äärellä kesäisin aamusta iltaan. Elämä oli aika yksinkertaista, mutta huoletonta. Pesäpalloharkkareihin veivattiin itse pyörällä. Kävin usein myös metsäretkellä eväsreppu ja marjasanko heiluen. Tuli leikin lomassa tehtyä hyötyhommiakin.

Omien lasten kanssa siimaa on tullut annettua vähemmän. Kontrolli pelaa kännykän avulla ja harrastuksiin viedään perille asti saattaen. Kouluun sentään kuljetaan omatoimisesti. On tullut monesti mieleen, että holhoammeko me lapset ja nuoret pilalle? Minne oikea lapsuus on kadonnut? Annetaanko me liian usein valmiita vastauksia ja ratkaisuja ongelmiin?

Lapset oppivat mallista ja ympäristöä seuraillen. He omaksuvat jo vauvana tapakulttuurin, kielen ja arvomaailman. Vaikka lapset ovat hyvin sopeutuvaisia, ovat ensimmäiset elinvuodet kuitenkin ratkaisevia, millaisen elämänkatsomuksen jokainen meistä omaksuu. Siksi onkin tärkeä antaa vanhemmille aikaa ja tukea lastensa kasvattamiseen.

Toisekseen on nostettava vapaan leikin arvostusta. Leikin avulla lapset oppivat uusia asioita, sääntöjä, tunteita ja tapoja. Se kehittää myös ratkaisemaan pulmallisia tilanteita ja sietämään epäonnistumisia. Liian valmiiksi annetut leikit ja pelit eivät kasvata luovuuteen. Väitän, että majan rakentamisessa oppii sata kertaa enemmän asioita kuin leikkipuiston liukumäen laskussa. 

Suomessa vietettiin vastikään Nenäpäivää. Seurasimme tapahtumaa perheeni kanssa televisiosta. Erityisen koskettavia olivat tarinat ja todelliset kuvaukset maailman lasten elinoloista. Koulutus tai edes lapsuus eivät ole kaikkien etuoikeus. Kyyneliä oli vaikea pidätellä, kun lapset kertoivat työstään ja perheen toimeentulon keräämisestä kuka mitäkin tehden. Kaivoksissa tai katutöissä ei ollut mitään inhimillisyyttä. Köyhien maiden elinolosuhteet, kasvavat teiniraskaudet ja koulutuksen esteet ovat arkipäivää.

Meidän aikuisten on varmistettava, että lasten oikeudet toteutuvat kaikkialla maailmassa. Lapsilla on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Lapsilla on oikeus heidän vanhempiinsa, leikkiin ja koulutukseen. Pidetään huolta lapsista!
 

 

 

mirja_kuva.jpg

Mirja Vehkaperä, Vesaisten Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja