Blogit


26.1.2021

Lapsiperheiden puolesta

Sonja Alin hattu päässä raitiovaunussa.

Sonja Alin on Helsingin Vesaisten puheenjohtaja ja Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen.

 

Koti on paikka, jossa perheenjäsenet ovat olemassa toisilleen ja itselleen; touhuavat, syövät ja nukkuvat. Koti on nykyään monelle myös työpaikka, osalle lapsista ja nuorista koulun etäpiste.


Arkeen kuuluu rutiinit; hoitoon, kouluun ja töihin menot, harrastukset ja ruokailut. Koronan iskettyä, osasta näistä jouduimme me kaikki joustamaan. Koditkin joutuivat äkkiarvaamatta muovaamaan toiminnot uusiksi. Kaikilla arki ei kenties vieläkään ole palannut.

Mietin keväällä niitä monia perheitä, joissa ainut vaihtoehto oli jättää lapsi tai useampi yksin kotiin pitkän työpäivän ajaksi toivoen parasta. Varmasti joissain perheissä myös pelättiin pahinta. Tilastoja tältä vuodelta pyöritellään vielä vuosia. Selvitysten ja tutkimuskomiteoiden oheen vaaditaan konkreettisia toimia.

HUS-alueen psykiatrinen hoito nuorisopuolella oli huolestuttavissa kantimissa jo ennen koronaa. Vuosi sitten tehdyn psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnan lausunnon mukaan jopa yhdeksän prosenttia alueen 13-17 -vuotiaista oli erikoissairaanhoidon tarpeessa. Siis lähes joka kymmenes uusimaalainen juniori!

Hoitojonojen pahennuttua kevään ja kesän aikana lain kirjain ei toteutunut. On ollut murheellisia tarinoita, kun hoitovaste on viivästynyt. Yhtään perhettä, eikä enää ainoatakaan lasta ole varaa menettää koronan oheiskärsijänä!

Valtion tuet yritysmaailmaa kohtaan saivat keväällä 2020 paljon ja laajasti leveyttä. Toivon päättäjiltä, että tänä keväänä tullaan kohdentamaan mittava rahallinen tuki perheiden ja kasvattajien tukemiseksi. Kunnat tuskailevat suurten muutospaineiden ja palveluntuottamisvaateiden aallokossa. Siksi nimenomaan valtion on kannateltava perusyksikköjensä eli perheidenkin hyvää.

Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee jotain järkevää tekemistä nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Harrastusseurat, seurakunnat sekä erilaiset lapsi- ja perhejärjestöt kolmannella sektorilla tulevat saamaan yhteisvoimin perheille apuja - kunhan rahoitus turvataan. 

Tiedotus avusta ja avun saavutettavuudesta on tarjottava koteihin siten, ettei kukaan jää siitä osattomaksi. Tärkeintä pääomaa, lastemme terveyttä monipuolisesti tukevat toimet maksavat itsensä takaisin varmasti yhtä perusteellisesti kuin yritystukien kohdalla toivomme elinvoimaisten yritysten tekevän hyvinvointivaltiolle.

Toivomme kaikille sitä samaa yhdessä tekemisen meininkiä, tsemppihenkeä, mitä 2020 kevään aikana näimme nalleina ikkunoissa, sateenkaarina päiväkotien ovissa, somessa ja todellisessa elämässä. 

Ei menetetä toivoa, vaan luodaan sitä kevään kynnyksellä jokaiseen kotiin!


Lähteet:
HUS: Psykiatrisen sairaanhoidon lautakunta 18.12.2019
HUS: Psykiatrisen sairaanhoidon lautakunta Pöytäkirja 11.11.2020/Pykälä 29

 

Kuva: Helsingin Vesaiset

 

Sonja Alin, Helsingin Vesaisten pj ja Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen