Blogit


28.2.2022

Lasten hyvinvoinnista huolehdittava kriisin aikana

Aki Kontion kuva.

 

Juuri nyt sota vyöryy olohuoneisiimme ja matkapuhelimiimme. Naapurimaamme on aloittanut laajamittaisen ja oikeudettoman hyökkäyksen Ukrainaan. Uutiset ja uutiskuvat ja videot näistä kauheuksista leviävät erilaisilla media-alustoilla reaaliaikaisesti ja usein ilman mitään moderointia. Tästä syystä myös lasten nähtäväksi saapuu todella raakojakin tapahtumia.

 

Meidän aikuisten tehtävänä on tukea ja suojella lapsia tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Perheissä on hyvä keskustella sosiaalisen median käytöstä ja mikäli liian ahdistavaa materiaalia saapuu näkösälle on aikuisen oltava saatavilla.  Esimerkiksi tiktokissa vastaan saattaa tulla mitä vaan ja ehkä nuorimpien käyttäjien vanhempien olisi hyvä miettiä toimintatapoja tähän tilanteeseen.

 

Lapselle on hyvä kertoa sodasta hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden. On hyvä myös korostaa, että Suomeen ei kohdistu uhkaa ja täällä olemme turvassa. Pidetään lapsemme lähellä ja huolehditaan heidän hyvinvoinnistaan.

 

On myös muistettava että sotaa käy Venäjän hallinto, ei venäläiset ihmiset. Vielä vähemmän sotaa käyvät ja siihen ovat syyllisiä Suomessa asuvat venäläiset. Kaikenlaiset rasistiset ajatukset ovat tässäkin tilanteessa tuomittavia ja ihmisarvoa loukkaavia.

 

Tästäkin selvitään, yhdessä toisiamme tukien.

 

Aki Kontio, Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja