Blogit


27.4.2023

Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen

Suomenmaan puheenvuorossa Vesaisten Keskusliiton Liisa Varjola
Näin kesän alkua odottaessa on ihanaa seurata luonnon heräämistä uuteen vuodenaikaan. Herään usein yhdessä auringon kanssa, ja lintujen laulukonsertti on melkoinen, kun oven avaa.

Minulle tämä huhti-toukokuu on mieluisin aika vuodesta. Vaikuttaa siihen tietysti myös se, että pitkät pimeät päivät ovat taas takanapäin ja perheen kanssa on mahdollisuus temmeltää pihalla ja tehdä kesäsuunnitelmia lämpenevässä auringonpaisteessa. Kokouskalenterikin kevenee kummasti päivä päivältä.  

Vesaisten piirit ja osastot ympäri Suomen ovat talven aikana jälleen suunnitelleet valtavasti tapahtumia, leirejä ja muuta tekemistä kesäpäiviin, joihin kaikki voivat osallistua perheen pienimmistä vanhempiin. Vesaisten tapahtumat ovat usein monen sukupolven kohtaamispaikkoja. 

Vesaiset otti eduskuntavaalien alla kantaa omissa vaaliteeseissään muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuuden varmistamiseen. Viime vuodet ovat koetelleet jokaisen kansalaisen jaksamista, mutta etenkin lasten ja nuorten mielenterveyden tuen tarve on kasvanut.

Peruspalveluissa resurssit ovat riittämättömät, ja tilannetta on yritetty paikata hankerahoitusten kautta. Henkilöstön vaihtuvuus on suurta, ja ammattitaitoista henkilöstöä on lähes mahdotonta saada rekrytoitua. Vesaiset pitävätkin tärkeänä, että mielenterveyspalvelut ovat lasten ja nuorten saavutettavissa heidän arkisissa toimintaympäristöissään kuten koulussa.   

Kesän ja loman alkaessa voi myös mieli myllertää isojen asioiden äärellä, toisaalta suuresta innostuksesta, toisaalta hymyttömyyden alle voi kätkeytyä pelko yksinäisyydestä.

Pidetään huoli omista ja tarvittaessa naapurinkin lapsista ja ollaan läsnä turvallisina aikuisina silloin, kun siihen on mahdollisuus. Vesaisten matalan kynnyksen tapahtumissa otetaan kaikki mukaan, tapahtumista löydät tietoa somesta ja nettisivuilta. Toivottavasti sinullekin löytyy mieluinen vesaistapahtuma tutustuttavaksi!  

Nähdään esimerkiksi patikoinnin merkeissä Repovedellä Kymenlaaksossa äitienpäiväviikonlopun lauantaina.  

https://www.suomenmaa.fi/puheenvuoro/lasten-ja-nuorten-osallisuuden-vahvistaminen/
Liisa Varjola, Vesaisten keskusliiton varapuheenjohtaja ja Kaakkois-Suomen Vesaisten puheenjohtaja