Blogit


26.10.2021

Luonnollista oppimisympäristöä

 

Nainen hymyilee.

Vuosi sitten julkaistussa Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa todettiin, että luonto parantaa lasten immuunijärjestelmää. Yllättävän nopeastikin, jopa kuukaudessa, kun päiväkodin pihalle tuotiin metsänpohjaa, nurmea ja istutuslaatikoita. Tämä Luken sekä suomalais- ja tsekkiläisyliopistojen kokeellinen tutkimus tuloksineen on ensimmäinen laatuaan maailmassa, ja sillä osoitettiin, että vesilammikot ja maan kaivaminen on hyväksi lapsille, ne aktivoivat heidän elimistönsä puolustusjärjestelmää. Liika siisteys ja vähäinen luontokosketus köyhdyttävät ihmisen elimistön mikrobistoa, mikä taasen lisää häiriöitä immuunijärjestelmään esimerkiksi allergian, diabeteksen ja keliakian muodossa. Tutkijat suosittelijat luontokosketuksen viemistä myös muualle kuin päiväkotien pihoille. Luonto kuuluu kaikille!


Nyt kun uusitaan päiväkotien ja koulujen pihoja, soisi otettavan luonnon huomioon (tässäkin asiassa). Luonnon, joka on hyväksi lapsille ja varmasti myös pihapiirissä työskentelevälle henkilöstöllekin. Jos haluamme luonnon olevan monimuotoisen, saman olettaisi toteutuvan päiväkotien ja koulujenkin pihoilla!  Asfaltin ja keinonurmen sijaan suosisimme luonnollisia ja vastuullisia ratkaisuja ja loisimme tulevalle sukupolvelle hyvän ja monipuolisen pohjan terveydelle. Pensaita, puita, kukkia, multaa, kuoriketta, istutuslaatikoita, niittyjä. Ajatelkaa, mikä paikka tutkia öttiäisiä, ihmetellä luonnon kiertokulkua ja olla osa kokonaisuutta, yhtä luonnon kanssa!

Lapsi pitää kädellään perhosta.


Jo tunnustetun ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sään ääri-ilmiöt antavat oman lisänsä ja haasteensa pihojen suunnitteluun. Isot asfalttikentät eivät ime runsaita vesisateita, pitkillä hellejaksoilla puuton, musta kenttä on tukala ja kuuma. Turvallisuus ja puhtaanapito ovat tärkeitä kriteerejä oppimisympäristöissä, kun henkilökuntaa on rajallisesti. Mutta niin ovat tärkeitä fyysinen ja henkinen hyvinvointikin. Ja näitähän puolia luonto lisää ja parantaa. Kukaan ei varmastikaan kiellä sitä, että pienikin metsäretki alentaa verenpainetta ja rauhoittaa mieltä. Ja tämänhän me tiedämme ilman tieteellistä näyttöäkin. Ollaan siis osa luontoa, ei rakenneta sitä piiloon.

 
Tanja Yli-Tokola, Keski-Pohjanmaan Vesaiset