Blogit


9.2.2021

Mistä löytäsin ystävän?

Kaksi tyttöä makoilee rahilla.

 

Viikonloppuna 14.2. vietetään ystävänpäivää. Jokainen meistä kaipaa ympärilleen sellaisia ihmisiä, joiden kanssa voi olla oma itsensä, joihin voi luottaa ja joiden kanssa jaetaan samanlainen huumorintaju sekä kiinnostuksen kohteet. Ei haittaa, vaikka oltaisiinkin todella erilaisia luonteiden, taustan tai elämäntilanteiden osalta, jos muuten jutut natsaavat. Erityisesti lapsen kehitykselle on tärkeää, että hänellä on kavereita elämässään. Kaveruussuhteet opettavat jo pienillekin lapsille tärkeitä sosiaalisia ja ryhmäytymistaitoja.  

 

Kun on kavereita vailla 

Kaverit eivät ole mikään itsestäänselvyys. Tiedän lapsia, joille ei vain tahdo löytyä ystäviä omista päivittäisistä ympyröistä. Tämä aiheuttaa vanhemmille valtavasti huolta ja päänvaivaa siitä, pitäisikö jopa vaihtaa päivähoitopaikkaa tai koulua, jotta kavereita löytyisi. Joskus elämässä tulee tilanteita, joiden seurauksena voi tuntua, että aikuisenakin on vaikea löytää samanhenkistä seuraa. Vanhat ystävät toki usein ovat ja pysyvät, mutta uusiin ihmisiin voi olla aikuisiällä hankalampi tutustua, kun ei vain voi kysyä, että ”leikitkö mun kanssa?”. 

Voisiko kokonainen perhe löytää toisen perheen, josta kaikki saisivat kavereita? Vesaisissa koko perhe pääsee harrastamaan yhdessä; nauttimaan yhteisestä ajasta, luomaan muistoja ja, kyllä, löytämään myös uusia kavereita perheenä.  

Ystäviä matalalla kynnyksellä 

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn avulla tutkittiin lasten ja nuorten harrastustoiveita. Tuloksista kävi ilmi, että joka viidenneltä koululaiselta puuttuu mieleinen harrastus ja tästä ryhmästä yli 60% haluaisi aloittaa harrastamisen. Harrastukset tuovat mielekästä tekemistä ja elämyksiä vapaa-aikaan, mutta voisiko yhtenä syynä halukkuuteen aloittaa uusi harrastus olla myös uudet sosiaaliset kontaktit?  

Minulla oli lapsena liuta harrastuksia, mutta niiden lisäksi olisin silti halunnut aloittaa vielä jalkapallon, voimistelun, partion, sirkuskoulun ja cheerleadingin. Mihin into tyssäsi? Kotipaikkakunnallani ei ollut mahdollisuuksia osaan näistä harrastuksista, toisaalta aikataulukaan ei välttämättä olisi sopinut kaikkeen, mutta suurin syy oli se, etten oikein uskaltanut lähteä uuteen tai tiennyt, miten olisin aloittanut.  

Kaipasin matalampaa kynnystä harrastuksen aloittamiseen ja edullisempia harrastusmahdollisuuksia. Ehkä olisin rohkaistunut, jos olisin vaikka ensin päässyt yhdessä jonkun perheen jäsenen, sukulaisen tai vaikka kummitädin kanssa kokeilemaan lajeja. Vesaisissa teemme paljon juuri tällaisia lajikokeiluja koko perheen voimin. 


Hyvän päivän tuttuja vai ystäviä loppuelämäksi? 

Parhaassa tapauksessa harrastuskavereista tulee ystävyyssuhteita, jotka kestävät läpi elämän. Omalla kohdallani lapsuuden harrastuksen kautta löytynyt kaveruussuhde muuttui teininä ystävyyssuhteeksi.  Minulle ja ystävälleni on harrastuksen myötä kertynyt paljon yhteisiä hauskoja muistoja ja sellaisia juttuja, joita kukaan muu ei voisi ymmärtää. Muutama vuosi takaperin sain kunnian toimia kaasona tämän upean ystäväni häissä.  

 

Vesaisilla on kevään aikana tulossa paljon kivaa matalan kynnyksen toimintaa ympäri Suomen koko perheelle rajoitukset huomioiden. Jo ystävänpäivä viikonloppuna järjestetään usealla paikkakunnalla avoimia ulkoilutapahtumia koko perheelle. Tiedustele lisää oman piirisi toiminnanjohtajalta. Uudet kaverit odottavat siis ihan kulman takana! 

 

 

Emma-Julia Kola, järjestösuunnittelija, Vesaisten Keskusliitto