Blogit


13.4.2021

Nimen perintö sukupolvelta toiselle

Reetta Glader ulkona.

 

Aino ja Leo

Viime viikolla koitti kauan odottamani päivä: Yle julkaisi uutisen viime vuoden suosituimmista lasten etunimistä. Saattaa kuulostaa hullulta, enkä tiedä kehtaanko oikeasti myöntää tätä, mutta lapsille annetut etunimet ovat yksi suosikkipuheenaiheistani! 


Vuonna 2020 kärkisijoille nousivat tyttöjen nimissä Ainon lisäksi Olivia, Sofia, Pihla ja Aada. Poikien etunimissä kärkeä pitivät Leon jälkeen Eino, Oliver, Elias ja Onni. Nyt annetuista nimistä kaikuu isovanhempien ikäluokat ja kaunis perintö, joka jatkuu sukupolvelta toiselle. Toisaalta suosiotaan nostavat myös kansainväliset nimet – nykyajan vanhemmat haluavat, että lapsi pärjää nimensä kanssa kansainvälistyvässä maailmassa. 

 

Sukupolvelta toiselle

Me lapsi- ja perhejärjestössä toimivat olemme ykköspaikalla havainnoimassa etunimien sukupolvittaista muutosta. Erityisesti meillä Vesaisissa toiminta on ylisukupolvista ja samassa tapahtumassa voi olla paikalla yhtä lailla 1- ja 81-vuotias Eino tai Elma. Miten riemukas onkaan nimikaimojen tapaaminen! Toisaalta sukupolvelta toiselle kulkevat nimet voivat jatkua suvussa toisina, kolmansina ja nykyään jopa neljänsinä niminä. Nimien perintöä voi vaalia monella tapaa ja suvun nimiperinteen jatkamiseksi on annettu nimilain uudistuksen myötä yksi lisämahdollisuus.

 

Tarina nimen takana

Nimen takaa löytyy aina tarina – oli se sitten pitkän romaanin mittainen tai yhteen lauseeseen tiivistetty. Jokainen tarina on yhtä arvokas ja nimen kantaja saa sitä vaalia. Useimmiten oma nimi taitaa olla ensimmäinen sana, jonka lapsi oppii kirjoittamaan. Se on merkityksellinen alkuhetkistä alkaen pitkälle elämään.


Mistä oma nimeni sitten tulee? Syntyessäni sairaalakorttiin oli kirjoitettu nimi Siiri, mutta se ei tuntunutkaan vanhempieni mielestä sopivalta, kun pääsivät tarkemmin tarkastelemaan pienen käärön elämänmenoa. Tenavatähti-kilpailusta bongattiin tomera tyttö nimeltään Reetta, jota kuuleman mukaan muistutin ulkonäöltäni. Nimi sopi vanhempien suuhun ja kuvasti jo tuolloin temperamenttista luonnettani. 


Tiedätkö mistä oma nimesi on lähtöisin? Jos et, tiedustele asiaa vanhemmiltasi tai kaiva esiin vauvakirja, jossa asiasta on kerrottu. Nimien taustojen muisteleminen ja tarinoiden kertominen on mukavaa puuhaa ylisukupolvisesti yhdessä koko perheen kanssa!


Lähde:

YLE: Aino ja Leo viime vuoden ykkösnimet https://yle.fi/uutiset/3-11872703 

 

 

Reetta Glader, Vesaisten Keskusliiton aluetyöntekijä, Varsinais-Suomi ja Satakunta