Blogit


21.8.2012

Odotettu ja kovasti kaivattu kesäloma

Seuraavaa leiriä odotellessa nautimme syksyn väriloistosta ja talven lumileikeistä. Leiriolympialaisten mitalit seinällä muistuttavat saavutetusta kunniasta ja kilpailuista.

Lapsiperheillä kesälomasuunnitelmat yleensä rakentuvat lasten lomien ja toiveiden mukaisesti. Harrastukset vievät oman aikansa ja kesä- ja sukujuhlilla on omat paikkansa. Koska koulujen loma-aika kestää vain reilun kaksi kuukautta, väillä tulee hoppu, jotta ehtii toteuttaa kaikki toiveet ja suunnitelmat.

Jokaisella perheelle on myös omat perinteensä, jotka ovat muodostuneet aikojen saatossa. Välillä voi toki kokeilla jotain uutta, mutta uudetkin perinteet rakentuvat useimmiten vanhojen hyväksi koettujen rutiinien rinnalle.

Meidän perheen perinteeksi kesäisin on tullut osallistuminen Vesaisten valtakunnalliselle perheleirille. Mummun ja papan lisäksi leirille osallistuu neljän sisaruksen perheitä, joten vipinää riittää. Perheleiristä onkin muodostunut perheidemme yhteinen tapaamispaikka, koska asumme eripuolilla Suomea emmekä pääse näkemään toisiamme kovin usein. Vuosien saatossa isovanhempien jo 12 lapsenlapsesta onkin leirille osallistunut 9 nuorinta. Perinne alkoi yhdeksän vuotta sitten Rokualta, kun serkkupojat Antti ja Aatu olivat yksivuotiaita. Tänä kesänä leirin nuorin oli 3 viikkoa vanha Hertta.

Välillä olemme saaneet mukaan myös ystäväperheitä ja lasten kavereita. Ja leiriltä saadaan joka vuosi uusi kavereita ja ystäviä. Ja mikä parasta, ystävät asuvat eri puolilla Suomea, joten kyläpaikkoja riittää.

Leirimuistot on parasta jakaa yhdessä. Leirillä on aikaa nauttia yhdessäolosta, mutta myös järjestetystä monipuolisesta ohjelmasta, jota on tarjolla kaikenikäisille osallistujille. Lasten kasvaessa myös toiveet ja tarpeet muuttuvat. Viime kesän ehdoton suosikki oli nuorten vapaaleikki Mesikämmenen aulassa ja pitkillä käytävillä diskon lisäksi. Nuorimmat lapset taas viihtyivät leikkipaikalla ulkona sekä sisällä. Perheet viihtyivät yhdessä Ähtärin eläinpuistossa ja kylpylässä.

Jokainen leiri tuo lisää kokemuksia ja niitä on kiva muistella. Viime kesän perheleiri ei tehnyt siis tässä suhteessa poikkeusta. Muistelimme niin Viron leirin laiva- ja bussimatkoja, Messilän sateista yötä, Metsäkartanon saunan lämmitystä unohtamatta Piispalan ukkosmyrskyä, jonka jälkeen jäätelöä sai syödä yllin kyllin.

Mielestäni perheleiri toteuttaa hyvin Vesaisten arvoja ja tavoitteita; perheet voivat osallistua viettämään kiireetöntä vapaa-aikaa yhdessä, koska ohjelmaa on suunniteltu kaikenikäisille. Samalla toteutuu verkostoituminen ja uudet maisemat ja paikat tulevat tutuiksi eri puolilla Suomea (ja välillä on käyty jopa Virossakin).

Seuraavaa leiriä odotellessa nautimme syksyn väriloistosta ja talven lumileikeistä. Leiriolympialaisten mitalit seinällä muistuttavat saavutetusta kunniasta ja kilpailuista. Ja leiripasseillakin on oma paikkansa muistojen laatikossa. Muistot on kerätty myös valokuviin ja videonauhoihin, joita on kiva katsella illanistujaisissa syksyn tullen iltojen pimetessä. Toivottavasti tämä leiriperinne säilyy meidän perheellä vielä vuosia tuodessaan lisää muistoja ja kokemuksia lasten ja aikuisten mieliin.

Minna Autere, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen