Blogit


17.11.2020

Pieniä suuria luontoelämyksiä

Elämyksiä ja uuden oppimista

 

Luonto on erityislaatuinen toimintaympäristö, joka tarjoaa meille monipuolisen kirjon elämyksiä. Voimme ihastella muurahaisten metsäpolulle muodostamaa valtatietä, ensilumen kaunistamaa kuusikkoa, jääkiteiden kimaltelua asfaltin pinnassa ja hiirenkorvien puhkeamista pihakoivuun.


Mutta hetkinen, eikö nyt puhuttukaan luontoelämyksistä – siis melonnasta, fatbike-ajelusta, kiipeilypuistoista ja jääiglussa yöpymisestä? 


Ajattelemme usein elämysten olevan jotain suurta ja ihmeellistä. Luonto ei kuitenkaan ole pelkkä elämyshuvipuisto, vaan monelle meille vesaisille hyvin arkinen ja lähellä oleva asia. Näkökulmaa hieman muuttamalla jo pelkkä ovesta ulos astuminen voi tuntua elämykseltä, kun tuntee syksyisen sateen osuvan kasvoille ja haistaa nenässään mereltä tuulen mukana saapuvan suolaisen tuoksun. Itsekin asun ”metsän keskellä” ja omalla takapihalla pääsee halutessaan köllöttelemään sammalpatjalle mustikanvarpujen keskelle.


Minulle luonnossa olemisessa parasta on aina ollut sen ihmeellisyyden ja monimuotoisuuden ihmettely. Luonto muovautuu säiden ja vuodenaikojen mukaan, eikä ole koskaan samanlainen. Joka kerta oppii jotain uutta, kun astuu jalallaan luontoon. 


Luontoa kelpaa onneksi tutkailla isommallakin porukalla ja yksi tärkeä osa valtakunnallista vesaistoimintaa ovatkin retket luontoon. 

 

Retki Kurjenrahkan kansallispuistoon


Uuden oppimista ja luontoelämyksiä koettiin myös tänä syksynä, kun lämpimänä syyskuun sunnuntaipäivänä Varsinais-Suomen Vesaiset suuntasi retkelle Kurjenrahkan kansallispuistoon ihastelemaan syksyn merkkejä. Luontoa ihmeteltiin syysbingon avulla ja bongauksen kohteina olivat muun muassa sienet, marjat, puulajit ja erinäiset eläinlajit. 

 

Ihmisiä astumassa sisään Kurjenrahkan kansallispuiston portista.


Uusia oivalluksia ja elämyksiä kokivat niin lapset kuin aikuisetkin. Yksi oppi tunnistamaan suopursun ja toinen sen, millainen on karpalon kasvusto ja miten sen saa esiin sammalmättään joukosta. Kolmas oppi erottamaan toisistaan kuusen ja männyn neulasen – pieniä suuria oivalluksia kaikki!

 

Ihmisiä pienissä ryhmissä ulkona.


Arjen keskellä ja etenkin näin vuodenvaihteen lähestyessä ja iltojen pimentyessä luonnon ihmettely ja siihen rauhoittuminen voi tuntua haastavalta. Päiväkoti-, koulu- ja työpäivän jälkeen voikin koittaa ottaa ihan pienen hetken ja pysähtyä vaikkapa ihmettelemään kotipihan suurinta kuusta tai kulkea kotimatkan varrella olevan puiston läpi sen kiertämisen sijaan. Saatat yllättäen huomata uusia puolia tutusta ympäristöstä ja kokea aivan uudenlaisia luontoelämyksiä.

 

Ihmisiä pitkospuilla kansallispuistossa.


Mukavaa loppuvuotta luontoelämysten parissa!

 

 

 
Reetta Glader, Vesaisten Keskusliiton aluetyöntekijä, Varsinais-Suomi ja Satakunta