Blogit


9.6.2020

Poikkeustilan tuomat mahdollisuudet kodin arjessa

Vesaisten Keskusliiton varapuheenjohtaja Arimo Varis kertoo poikkeustilan tuomista mahdollisuuksista, joita on omassa arjessaan huomannut.

 

Vesaisten Keskusliiton varapuheenjohtaja Arimo Varis.

 

 

Korona-aika on tuonut monenlaisia haasteita arjessa selviytymiseen. Mediassa on ollut paljon puheita ja kirjoituksia koronan tuomista haasteista. Vähemmän on ollut tutkimuksia ja pohdintoja siitä mitä positiivisia asioita poikkeustilanne mahdollistaa.  

 

Vaikka koronarajoituksia on vähitellen alettu purkamaan, niin hyvin moni aikuinen on jatkanut etätöiden tekemistä kotoa käsin. Nyt kun lapsilla ovat koulut loppuneet, niin heillä on hyvin paljon aikaa. Kesällä on oiva mahdollisuus viettää aikaa yhdessä lasten kanssa ja ottaa heidät mukaan kodin askareisiin. 

 

Itse olen huomannut, että homma on ollut helpoin aloittaa ottamalla lapset mukaan ruokalistan suunnitteluun. Olemme kysyneet mitä lapset haluaisivat laitettavan ruuaksi. Lapsista on ollut mukavaa, kun heidänkin toiveitaan on huomioitu.

 

Olemme kirjoittaneet yhdessä ostoslistan ja sen jälkeen menneet kauppaan. Jos ostoslista on ollut kovinkin pitkä, niin olemme sopineet mitä kukin hakee. Isojen ostosten kerääminen on sujunut huomattavasti nopeammin, mitä useampi meitä on ollut niitä keräämässä 

 

Kun ruuanlaiton aika koittaa, niin pyydän lapsia tyhjentämään astianpesukoneen ja täyttämään sen, jotta isä tai äiti mahtuu laittamaan ruokaa.

 

Otan lapset myös ruoanlaittoon mukaan. Lapsista on usein hauskaa, kun saavat mittailla ruoka-aineksia isän tai äidin opastuksella. Kun lapsella on tarpeeksi ikää ja taitoa, niin olen kysynyt edellispäivänä mitä jälkiruokaa lapset haluisivat tehdä. He ovat saaneet itse valita jälkiruuan ja tehdä sen alusta loppuun. Muffinssit ja marjapiiraat ovat olleet ainakin meidän perheen suosikkeja. 

 

Kaikki ei aina välttämättä mene niin kuin Strömsössä, mutta tekemällä oppii. Kun lapsi sitten onnistuu ja saa aikaan herkulliset muffinssit, niin kyllähän se kummasti nostattaa itsetuntoa.

 

Ja onhan se meille aikuisillekin kivaa, kun lapset tekevät jotain hyvää mitä voimme syödä vaikka iltapäiväkahvin tai -teen kanssa. 

 

Näistä normaalisti niin tylsistä kotiaskareista voi saada paljon mukavampia, kun niitä tehdään yhdessä. Arkirutiinien tekeminen ei tunnu enää niin työläältä kun sitä jakaa useamman henkilön kanssa.

 

Näiden askareiden kautta olemme saaneet myös luotua enemmän me -henkeä. Lapset oppivat samalla myös näitä niin tärkeitä kodin arjen taitoja.

 

 

Arimo Varis, Vesaisten Keskusliiton varapuheenjohtaja