Blogit


1.9.2014

Säästötalkoot lapsiperheiden kustannuksella

Syyskausi eduskunnassa pyörähtää käyntiin tällä viikolla. Lapsiperheiden asiat tulevat olemaan voimakkaasti esillä heti alkukaudesta. Kataisen ja Stubbin hallitusten päätökset ovat olleet kylmää kyytiä lapsiperheille.

Stubb pitää kiinni lapsilisien leikkauksista ja indeksitarkistuksen jäädyttämisestä aikana, jolloin lapsiperheet ovat muutenkin erityisen tiukoilla taloudellisesti. Asuminen kallistuu muun muassa asuntolainan korkovähennysoikeuden pienenemisen ja kiinteistöveron noston myötä sekä energian hinnan jatkuvan kohoamisen vuoksi. Ajoneuvo- ja polttoaineveron korotus sekä työmatkakulujen verovähennyksen leikkaus tuntuvat nekin lapsiperheiden kukkarossa.   

Lapsilisäleikkausten perumisen sijaan hallitus paikkaa hölmöläisten peittoa toisesta päästä; pienituloisille lapsiperheille lupaillaan verohelpotuksia. Nyt käydään keskustelua siitä, ketä kompensaatio tulisi koskemaan. Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty näyttää elävän täysin irrallaan tavallisten lapsiperheiden arjesta. Hänen mukaan pienituloisia lapsiperheitä ei Suomessa juuri olekaan, joten verohelpotukset tulisi suunnata myös keskituloisille.   

Lapsilisäleikkauksen korvaaminen verovähennyksellä on ongelmallinen etenkin siksi, että sillä ei pystytä kompensoimaan kaikkein pienituloisimpien lapsiperheiden tulonmenetystä. Perheet, joiden tulot eivät yllä edes verotettavan tulon alarajalle, eivät voi verovähennystä käyttää, kun verotettavaa tuloa ei ole. Eniten uudistuksesta kärsivät esimerkiksi opiskelevat lapsiperheet. Lapsiköyhyys Suomessa on kolminkertaistunut 15 vuodessa, ja Stubbin hallituksen toimet vain kiihdyttävät köyhyyden kasvua.    

Vastustan edelleen hallituksen päätöstä puolittaa kotihoidontuki käytettäväksi molempien vanhempien kesken. Päätös kaventaa perheiden omaa valinnanmahdollisuutta lasten hoitomuotoja valittaessa ja lisää turhaa byrokratiaa. Perheet haluavat ja osaavat itse päättää, miten lasten kotihoito järjestetään. Ylimääräinen holhoaminen valtion taholta ei kuulu 2010-luvulle.  

Mirja Vehkaperä Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja