Blogit


30.3.2021

Tärkeintä on yhdessäolo

Liisa Varjola.jpg

 

Ihanaa, että on jo maaliskuu ja kevätpäiväntasaus ovella. Pääsiäinenkin kolkuttelee nurkan takana. Pääsiäistä vietetään monin eri tavoin eri puolilla Suomea. Pääsiäisruohojen, tai muiden versojen, kasvatus on monissa perheissä vallannut aurinkoisia pöytätasoja, kasvua odotetaan ja ihmetellään perheen pienimpien kanssa. Esikoululaiseni toi myös tällaisen kasvun ihmettä tarjoavan alustan kotiin viime viikolla. Eilen se sitten tapahtui, versot tuli mullasta läpi! Hihkumista, riemua ja vettä, lisää vettä! Voi olla, että vesi voi koitua kohtaloksi, mutta ei anneta sen pilata riemua. 

 

Pajunkissojen koristelua suunnitellaan virpomistakin varten, koristeita hankitaan, pääsiäispupun tuomia suklaamunia ostetaan herkkukaappeihin odottamaan. Tässä ajassa vaaditaan vanhemmalta ideoida pääsiäispuuhia ehkä hieman normaalista poiketen. Etävirpominen vaikka sosiaalisen median, Skypen tai Teamsin välityksellä on oiva vaihtoehto ovelta ovelle kiertämiselle. 


Pääsiäisen aikaan kannattaa myös viettää aikaa ulkona. Kevät tekee kesälle tilaa ja ihmeteltävää luonnossa riittää tähän aikaan vuodesta. Käymme viikoittain metsässä nuorimman lapseni kanssa kävelemässä ja paistamassa makkaraa. Se on sellainen meidän juttu, jossa päivän kuormitukset hellittävät molemmilla kun jutellaan asioista ja ollaan vaan. 

 

Perheet suunnittelevat tänäkin vuonna lomia epävarmoissa olosuhteissa. Harmitellaan, kun ei voi mennä sinne eikä voi tehdä sitä ja tätä ja tuota. Me aikuiset stressaamme helposti liikaa siitä, että pitäisi suorittaa, että loma olisi sen arvoista. Lapset ovat siinä meistä aikuisista poikkeavia, heille tärkeintä on yhdessä olo eikä niinkään se mitä kaikkea pitäisi tehdä ja missä pitäisi olla. Yritetäänkö yhdessä olla armollisempia itsellemme tänä vuonna ja ollaan vaan? Pääsiäisviikonloppuna voidaan jo harjoitella, kun on useamman päivän vapaa monella. 


Me teimme lasteni kanssa yhdessäolokalenterin. Siihen on listattuna kivaa yhteistä tekemistä, josta lapset vuorotellen valitsevat yhden ja jonka toteutamme. Pyöräilykauden alkua odottavat jo molemmat, saas nähdä kumpi kerkeää sen valitsemaan, kun ollaan päästy talven viimeisistä liukkaista.


Hyvää pääsiäistä jokaiselle!Liisa Varjola, Kaakkois-Suomen Vesaisten puheenjohtaja