Blogit


9.12.2013

Turvallista matkaa Jouluun

Lämmintä punaista glögiä juodessani työhuoneeseeni leviää mausteinen, lämmin tuoksu. Ajatukset vievät kuin varkain kohti lähenevää joulua. Joulu on aistien juhlaa.
Annan ajatukseni vaeltaa kohti lapsuuteni joulua. Huomaan yhdistäväni moniin jouluisiin muistoihini erilaiset tuoksut ja tietenkin jouluherkkujen maut. Lisäksi odottava ja lämmin tunnelma sekä jännityksen tuoma kutkutus vatsanpohjalla ovat jääneet vahvasti mieleeni.

Lapsuuteni joulut olivat luultavimmin samankaltaisia kuin monen muunkin suomalaisen perheen perinteitä kunnioittavat joulut. Jouluun valmistauduttiin yhdessä koko perheen voimin. Lahjakätköjä etsittiin isoveljen kanssa salaa jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa ja pikkuveljelle opetin pipareiden koristelua varmoin isosiskomaisin ottein. Äiti loihti jouluruuat ja kuusi haettiin aina isän kanssa.

Äitini teki 3-vuorotyötä joka rytmitti joulumme viettoa aina niinä jouluina kun hän oli aaton töissä. Mutta silti minulla oli aina turvallinen ja lämmin joulu kaikkine perinteineen ja jouluaskareineen. Lisäksi jouluna leikittiin, pelattiin ja ulkoiltiin enemmän kuin ikinä. Tai siltä se ainakin tuntui.

Nyt 5- vuotiaan pojan äitinä huomaan siirtäväni näitä samoja perinteitä lapselleni. Lapsuuden tunnelma siirtyy kuin huomaamattani omalle lapselle. Lisäksi kiltteyden määrä näin joulun alla vähintäänkin tuplaantuu, tontut hiiviskelevät ikkunoiden takana ja joulupukille on aloitettu kirjeen kirjoittaminen, perinteiden tapaan.

Mutta mitähän sitä tänä vuonna lahjaksi toivoisi?

Valitettavasti jokaisella lapsella ei ole turvallista ja rauhallista joulua.
Vuodesta toiseen joulu on poliisien ja pelastusviranomaisten kiireisintä aikaa. Jouluna tunnetilat ovat herkimmillään myös riitaisaan käytökseen ja väkivaltaiseen tunteiden purkaukseen. Myös Alkon myyntitilastot nousevat pilviin ja rattijuopumukset vaarantavat vuoden vilkkainta aikaa liikenteessä.

Näin joulun alla haluankin herätellä meistä jokaista pohtimaan lapsen oikeuksia rauhalliseen jouluun ja rauhalliseen kotiin. ”Koko kylä kasvattaa” on yhteisöllisyyden arvo, jota ei pidä unohtaa kiireisimpänäkään aikana. On hyvä tarkkailla ympäristöään ja pysähtyä miettimään millaista apua tai aikaa itse voisi tänä vuonna jakaa. On myös hyvä arvottaa omaa ajankäyttöään. Itsestään tulee huolehtia, mutta joskus sen naapurin lapsen voi ottaa hoitoon ja jättää oman Zumba- tunnin väliin, ihan vain jotta naapurin äiti saa levätä.

Tänä vuonna toivon joulupukilta lahjaksi turvaa ja välittämistä, jokaiselle. Hyvää joulua!
Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen Henna Kaijanen