Blogit


11.2.2013

Utajärvellä osataan ennaltaehkäistä

Kunnassa pidetään yhteistyötä tärkeänä, järjestäen yhteisiä järjestöpalavereita, tapahtumia ja retkiä. Nuorisovaltuustossa ja uudessa hallintomallissa huomioidaan lasten ja nuorten näkökulmaa.

Utajärvellä osataan ennaltaehkäistä

Perheemme asuu Utajärven kunnassa, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Vesaistoiminnan aktiivina myös valtakunnallisena tasolla olen huomannut, että kuntamme on laatukunta. Kunnassa pidetään yhteistyötä tärkeänä, järjestäen yhteisiä järjestöpalavereita, tapahtumia ja retkiä. Nuorisovaltuustossa ja uudessa hallintomallissa huomioidaan lasten ja nuorten näkökulmaa. Ennaltaehkäisyyn kunta panostaa pitkällä aikavälillä saaden säästöä.

Kunnan kulttuurisihteeri kutsuu vuoden alussa järjestöpalaveriin, jossa käydään läpi mitä kenelläkin järjestöllä on tulossa vuoden aikana. Samalla katsotaan yhteistyötä eri tahojen kanssa muun muassa kunnan, järjestöjen, yhdistyksien tai seurakunnan kanssa yhdessä tehdään kulttuuritoimintaa.

Kulttuuritoiminnassa huomioidaan eri ikäryhmät. Itse olen kiinnostunut lasten asioista, koska perheessämme on 3- ja 5-vuotiaat lapset. Haluan järjestää lapsillemme tapahtumia ja retkiä, joihin voin ottaa samalla muita lapsiperheitä. Kuntamme avustaa retkien osallistumismaksuissa antaen avustusta. Edullisen osallistumismaksun vuoksi retkien linja-autot täyttyvät täyteen ja isoilla lapsiperheillä on varaa osallistua. Isoihin retkiin ja tapahtumiin alueemme yritykset ja Lions Club ovat avustaneet. 

Utajärven kunnassa on otettu vuoden alussa käyttöön uusi hallintomalli. Kuntalaisilla ja luottamushenkilöillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa merkittäviin päätöksiin jo asioiden valmisteluvaiheessa. Sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan tilalle perustettiin kolme valmistelutoimikuntaa: lapset ja nuoret, työikäiset ja ikäihmiset. Lasten ja nuorten valmistelutoimikunnassa on läsnäolo- ja puheoikeus nuorisovaltuuston jäsenillä. Itse olen ollut kutsuttuna Vesaisten edustajana jo yhdessä kuuntelu- ja valmistelutilaisuudessa, jossa asiat koski lapsia ja nuoria. Uskon, että tulevaisuudessa pääsen vaikuttamaan tai ainakin kertomaan lasten ja nuorten näkökulmaa, vaikka en ole kunnanvaltuutettu. Utajärven uusi hallintomalli on ehdolla OECD kansainvälisellä innovaatiolistalla.

Utajärven kunta kannustaa kuntoilemaan ympärivuoden erilaisilla kampanjoilla/tempauksilla esimerkiksi tänä talvella ulkoilemaan ilman moottoria, jolloin voi liikkua; kävellen, juosten, hiihtäen, lasketellen, potkukelkkailen, pilkkien, lumikenkäillen ja lumityöt huomioiden. Edellisenä kesällä oli kampanjan liikuntamuodot; pyöräily, uiminen, vesijuoksu, soutu, sauvakävely, rullaluistelu, rullahiihto ja potkupyöräily. Kuntalaiset ovat innostuneet liikkumaan, että ovat menestyneet valtakunnallisissa kisoissa esimerkiksi kilometrikisassa pyörällä viime kesällä.

Tapahtumissa, retkissä ja liikunnassa saan sosiaalista kontakteja ja kaikki pysyvät virkeinä; lapset, vanhemmat ja vanhukset. Kuntalaisistamme löytyy paljon aktiivisia vapaaehtoistoimijoita. Kolmannen sektorin palveluihin panostanut kunta säästää muun muassa erikoissairaanmenoissa. Kunnan panostuksen tärkeydestä jopa kunnanjohtajan Kyösti Juujärvi on ollut yhteistyötä tekemässä järjestöjen kanssa, esimerkiksi Utajärven Vesaiset ovat saaneet vinkkejä kunnanjohtajalta strategiaan.  

Itsenäisessämme Utajärven kunnassa sosiaaliset palvelut hoidetaan Oulunkaaren kuntayhtymän kautta. Utajärvellä asuu alle 3000 henkilöä. Oulunkaaren kuntayhtymä muodostuu Utajärvestä, Vaalasta, Pudasjärvestä, Iistä ja Simosta, joissa asuu yhteensä n. 28 000 asukasta. Kuntalaisen näkökulmasta nykyinen sosiaaliset palvelut ovat toimineet hyvin. Kuntamme on edelläkävijöitä; saanut ensimmäisenä Reilun Kaupan kunnan titteli, kunnasta löytyy hyvinvointivastaava -virka ja netistä voi varata esimerkiksi neuvola-ajan lapselle. Utajärvellä on hyvä asua erisukupolvet!

Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen Maija Paavola