Blogit


24.4.2015

Valintojen runsaus

Haikeudella muistelen aikaa lapsuudesta, jolloin elämä oli paljon, paljon helpompaa…

Aamulla avasin television ja yleensä vain yhdeltä kanavalta tuli ohjelmaa (jos sitäkään). Iltaa kohti ohjelmatarjonta lisääntyi, jopa kahdella kanavalla. Voi miten helppoa oli istahtaa sohvalle television ääreen työ- ja koulupäivän jälkeen. Koko perhe tuijotti yhdessä samaa ruutua eikä tullut kinastelua siitä, kuka haluaa katsoa mitäkin ohjelmaa. Radiotarjonta on lisääntynyt samalla vauhdilla. Ennen kuunneltiin yleisradiota niin televisiosta kuin radiostakin. Kaikki kaverit löytyivät samalta taajuudelta. Nykyään kaikille löytyy omat suosikkikanavansa.

Teatteri- ja musiikkielämykset tuottavat tunnetusti ihmisille mielihyvää ja edistävät yleistä jaksamista. Lapsuudessani kylällä oli vain yksi elokuvateatteri ja yksi elokuva kerrallaan. Teatterissa käynnit olivat todella harvinaisia ja vielä harvinaisempia olivat orkestereiden ja solistien musiikkikeikat. Ei siis tarvinnut tehdä valintoja kulttuurielämysten suhteen. Toista se nykyään; lehdet ovat pullollaan erilaisia elokuva-, teatteri- ja musiikkielämyksiä. Ja millään ei ehdi osallistua kaikkeen haluamaansa. Aina on huono omatunto siitä, kun jotakin jää näkemättä ja kokematta.

Vaatteiden valinta ja päälle pukeminen oli lapsuudessani helppoa, kun kaapista ei löytynyt useita vaatekertoja; oli arkivaatteet, paremmat vaatteet kouluun ja juhlavaatteet juhlatilaisuuksiin. Nykyään kaupat ovat täynnä uusia muodikkaita asusteita, joita tulee hankkia varsinkin, jos niitä saa edullisesta alemyynnistä. Uusi asuste hankitaan tuleviin juhliin, vaikka kaappi olisi täynnä käyttökelpoisia asusteita.

Kaupassa käyntikin sujui lapsuudessani huomattavasti nopeammin ja helpommin, koska hyllyt eivät pursuilleet vaihtoehtoja. Oli tietyt makkarat ja tietyt juustot, joita pystyi ostamaan. Nykyiset kilometrien mittaiset hyllyt ja kauppakeskukset tekevät ostosten teosta hyvinkin vaikeaa ja aikaa vievää. kaikki paketit pitää tutkia ja päätöstä on mietittävä tarkkaan. Hyllystä löytyy kotimaista ja ulkolaista tuotetta, gluteenitonta ja laktoositonta vaihtoehtoa, suolan määrää on rajoitettu ja luomuakin tuotettu. Pakettien ulkoasullakin tuntuu olevan merkitystä valintaa tehdessä. Tehtävä on nykyään hyvin vaikea. Kaupassa käydään lähes päivittäin, joten valintoja on tehtävä päivittäin useita kertoja.

Nykyajan lapset ovat todellisessa valintojen putkessa. Nyt ei riitä, että Sinulla on riittävästi tarkoituksenmukaista tavaraa. Tuotteiden pitää olla muodikkaita, laadukkaita ja muuten vain haluttavia. Kysyntää tuntuu riittävän koko ajan enemmän ja enemmän, jolloin tarjontakin lisääntyy. Ihmetellä saattaa vain minne saakka hyllyt kestävät notkua.

Toivottavasti nykypäivän lasten ei tarvitsisi kuormittua mainonnan ja tarjonnan tulvalla, vaan voisivat nauttia lapsuudesta ja muistella lapsuuden merkittäviä asioita myös vanhempina.

 

  

Minna Autere, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen