Blogit


19.3.2019

Valokeilassa nyt: Kittilän osasto

Vesaiset on koko perheen juttu

Lapsijoukko kuuntelee poliisia. 

Poliisi vieraili 112-päivänä Kittilän osastossa kertomassa toiminnastaan.

 

Kittilä on elinvoimainen ja eloisa kunta Tunturi-Lapissa, jonka maastoa hallitsevat useat tunturit ja kunnan läpi virtaava Ounasjoki. Kittilässä sijaitsee monille tuttu vapaa-ajankeskus Levi, sekä Euroopan suurimpiin kuuluva kultakaivos Kittilän kaivos. Noin 6400 asukkaan vuosi rytmittyy yhteensä kahdeksan eri vuodenajan ympärille; pakkastalvi, hankikantokevät, jäidenlähtökevät, keskiyönaurinko, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja joulukaamos. Luonto tarjoaa ihmisille upeat puitteet ja Kittilässä hengitetään tutkitusti maailman puhtainta ilmaa.

 

Kittilän Vesaiset on kunnan tapaan elinvoimainen ja eloisa osasto, jonka toiminnan suunnittelusta vastaa aktiivinen hallitus. Osaston puheenjohtaja Saija Jauhojärvi iloitsee erityisesti siitä, että hallitus koostuu eri-ikäisistä jäsenistä:

- Meidän hallituksessa on perheenäitejä ja -isiä, isovanhempia ja nuoria. Siinä saa sitten monenlaista toimintaa aikaiseksi, kun jokainen tuo omat näkökulmansa esille. Se on rikkautta.

 

Vuonna 1974 perustettu Kittilän osasto on monien vesaisosastojen tapaan toiminut omalla alueellaan jo vuosikymmenien ajan ja Vesaiset on Kittilässä tunnettu järjestö. Puoluepoliittisesti sitoutumaton toiminta on tärkeä arvo niin Kittilän osastolle kuin koko Lapin piirille. Välillä toiminta on ollut aktiivisempaa ja välillä hiljaisempaa, kunnes toiminta on taas vilkastunut uusien tekijöiden myötä. Jauhojärvi näkee Kittilän osaston vahvuutena säännöllisen toiminnan, joka tarjoaa alueen lapsiperheille lähes viikoittain kerhoja, retkiä ja tapahtumia. Vuoden kohokohtia ovat keväisin kisattavat Taitoniekka-karsinnat, Päivä maalla-tapahtuma, Venejoen leiri ja pikkujoululeiri.

 

- Matalalla kynnyksellä liitytään jäseneksi ja lähdetään mukaan toimintaan. Se vaatiikin sitten enemmän töitä, että miten nykypäivänä sitoudutaan järjestötoimintaan ja otetaan vastuuta.

 

Jauhojärvi on itse liittynyt Vesaisiin 10 vuotta sitten ja toiminut puheenjohtajana neljä vuotta. Hän arvioi kokemuksiaan äitiyden näkökulmasta ja kertoo löytäneensä vesaistoiminnan kautta uusia aikuisia ystäviä elämäänsä.

 

- Parasta vesaistoiminnassa on ehdottomasti se, että se on koko perheen juttu. Olit sitten isovanhempi, lapsi, äiti tai isä niin toiminta on kaikille.

Lapin piiriin kuuluu yhteensä neljä osastoa: Kittilän, Sallan ja Ylitornion ja Tornionseudun Vesaiset. Piirin toiminnanjohtaja on Katri Jylhä ja piirin puheenjohtajana toimii Kirsi-Maria Lassheikki.

Lapset leikkivät napakelkalla.

Hanna Merikanto, Vesaisten Keskusliiton järjestösuunnittelija