Blogit


27.4.2021

Vapaaehtoistyö ruuhkavuosissa

Päivikki Määtän kuva.

 

- Mulla on tänään Vesaisten kokous. Jokainen hoitaa vastuutehtävänsä tänään sujuvasti, huikkaan lapsilleni illan suussa. 


- Miksi? Mitä järkeä on kokouksissa? kysyy ekaluokkalainen mutrusuuna.

Tämän voisin sivuttaa tässä kiireessä, ajattelen ensin. Päätänkin sitten perustella.


- Mitä tykkäät Vesaisten tapahtumista ja kerhoista? Lapsen ilme kirkastuu heti. Reaktio oli odotettavissa, muistan lukemattomia kerhoja, retkiä, leirejä ja tapahtumia, joissa lapsi on saanut olla mukana ja iloinnut - suuresti.

- Tiedätkö, että Eevin äiti myös kokoustaa useina iltoina ja päivisinkin Vesaisten takia? Eevin isä vetää teille temppukerhoa, kuten meidänkin isä. Lounan äiti vetää myös kerhoa ja järjestää tapahtumia. Niin tekevät monet muutkin sinun tuttujesi vanhemmat. Jotta kaikki kivat kerhot ja tapahtumat saadaan järjestettyä, aikuisten on välillä kokoustettava, kerron. 

- Kerään legot lattialta ja vien omat vaatteeni naulakkoon, lapsi toteaa viisaasti ja katsoo minua.

 

Lapset taluttavat laamoja.


Tämä notkeutti omaakin tahmaista motivaatiotani kokoustaa. Miksi tosiaan teen tällaista vapaaehtoistyötä kiireisissä ruuhkavuosissani? Muistan ne monet kerrat, kun lapseni ovat saaneet kokea uusia, hienoja juttuja Vesaisten tapahtumissa. Muistan hetkiä, kun he ovat löytäneet uusia kavereita. Muistan, että olen itsekin saanut uusia kavereita ja käynyt kiinnostavia keskusteluja tapahtumien ohessa. Muistan, että nuoreni ovat saaneet arvokkaita kokemuksia kerhojen vetäjinä. Vesaiset ovat yhdistäneet paljon.

Piirimme aktiiveista useat elävät todella ruuhkavuosia. Syyt, joiden takia vapaaehtoista vesaistyötä tehdään, ovat usein lähellä: omissa lapsissa, heidän kavereissaan ja muissa samanikäisissä. Aina ei kuitenkaan jaksa toimia ja silloin on hyvä muistaa, että meitä on useita. Useimmiten joku jaksaa.

Nuoret toimijamme ovat ilahduttaneet viime vuosina. He toimivat hallituksessa aktiivisina, työstävät somea ja opettavat meitä sen mahdollisuuksista, järjestävät tapahtumia erityisesti nuorille ja tuovat nuorten ääntä kuuluville. Muutamat nuoret pitävät myös kerhoja. Nuorille edeltävä vuosi on ollut raskas. Jospa voisimme Vesaisten kautta tarjota mahdollisuuksia toimia yhdessä ja tavata jälleen toisia.

Mikähän näitä nuoria motivoi? Sitä en ole tullut kysyneeksi heiltä henkilökohtaisesti. Asetan itselleni tavoitteen kohdata nuoriamme niin, että he saavat tulla kuulluiksi ja kokea olevansa arvokas osa vesaisia. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, siksi on järkeä tänäänkin avata Teams ja ryhtyä kokoustamaan.

 
Päivikki Määttä, Hämeen Vesaisten sihteeri