Blogit


8.12.2020

Vesaiset sukupolvien ketjussa

Vesaisten valtakunnallinen leiri on alkamassa. Joka puolella pyörii eri ikäisiä ihmisiä, suurin osa lapsia. Siellä täällä kuulu eri murteilla huudettuja tervehdyksiä. Iloinen puheensorina täyttää koko leiripaikan. Leireillä on käyty jo neljässä sukupolvessa. Yhdessä on vietetty muistorikkaita hetkiä jo kahdeksalla vuosikymmenellä.

 

Omassa piirissäni puheenjohtajamme on kolmannen polven vesainen. Äidin ja joskus mummon kanssa osallistuttiin vesaistoimintaan. Nyt Anniinan omat lapset ovat myös innokkaina mukana touhuamassa tapahtumissa. On suuri rikkaus, että sukupolvien ketjussa sukupolvet huolehtivat toinen toisistaan. Yhdessä voimme oppia asioita toinen toisiltamme.

 

Aikuinen lukee lapselle.

Tarinatempaukseen osallistuttiin Keski-Suomessa monen sukupolven voimin.

 

Mummodisko – musiikki pauhaa täysillä taajaman autotallissa. Paikalla on lapsenlapsia syyslomalla, mummoja diskovaateissa ja on paikalla eksynyt myös pari vapaapäivää viettävää äitiä. Välillä ohjelmassa on kahden teinipojan järjestämä muotinäytös. Materiaalina ovat vanhat farkkuvaatteet. Taustalla soi 50-luvun rock and roll. Yksi lapsista hymy huulilla totea, että mummoilla on varmaan nyt kotoinen olo. Siihen vanhemmat leidit nauraen kuorossa vastaavat: ”Hei, meidän nuoruus oli 60-luvulla!” Yhdessä on kiva olla ja välillä syödä herkkuja. Mikä sen parempaa kuin, että kaiken ikäisten musiikkimaku on samanlainen. 

 

Aikuinen lukee kirjaa lapsille.

Turvalliset aikuiset ovat Vesaistoiminnan ydintä.

 

Eri ikäisten yhteinen toiminta luo perusturvallisuuden tunteen. Yhteisöllisyys ja vuorovaikutustaidot rakentavat niin lapsen kuin aikuisen tervettä itsetuntoa. Välittäminen kasvattaa hyvää ilmapiiriä ja auttaa löytämään yhteisen kielen. Tämä saa aikaan luottamuksen sekä uskalluksen näyttää tunteiden koko kirjoa. Nämä vahvistavat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, joka helpottaa jokaista löytämään oman tärkeän paikkansa ryhmässä.

 

”En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan, ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan” on laulettu monena vuonna Vesaisten johdolla hoitokodissa ennen joulua. Silmät täyttyvät kyynelistä ja ilosta. Kerrotaan parhaita muistoja eri vuosilta – jokainen. Tässä hetkessä ylisukupolvisuus tulee kauniisti esille kaikkien kokemusten kautta. Vuosikymmenet kietoutuvat yhteen tarinoiden myötä. On olemassa jotain pysyvää, joka yhdistää menneet, nykyiset ja tulevat sukupolvet. Se on joulun sanoma, laulut, tavat, ruuat ja yhdessä olo. 

 

Lapset ja aikuiset askartelevat.

Vesaiset askartelupuuhissa.

 

Vesaiset antavat toiminnallaan mahdollisuuden eri sukupolvien kohtaamiselle ja osallisuudelle. On tärkeää, että lapsille on esimerkkejä ja peilejä. Yhtä tärkeä on, että eri ikäiset aikuiset pääsevät kurkistamaan lapsen maailmaan. Siellä voi oppia aitoutta, rakentavaa palautetta, iloa arjen pienistä asioista ja siitä, mikä lapselle on tärkeintä. Lasten kautta saamme monenlaisia hetkiä, jotka vievät elämää eteenpäin. Ylisukupolvisuus on vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä iästä riippumatta.

 

Hyvää ja omanlaista Joulun aikaa kaikille!

 

Kuvat: Keski-Suomen Vesaiset

 

Elina Suoranta, Vesaisten Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja