Blogit


20.4.2022

Vesaisia tarvitaan

Aki Kontio seisoo Vesaisten mainoslakanan edessä.

 

Lasten ja perheiden elämä on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttunut melkoisesti. Tiiveistä kyläyhteisöistä on yhteiskunnan muutosten ja sitä seuranneen kaupungistumisen seurauksena siirrytty yhä kasvottomimpiin naapurustoihin.


Isovanhemmat ja muut sukulaiset saattavat asua satojen kilometrien päässä. Arjen turvaverkot ovat näin ehkä harvemmat kuin koskaan. Perheillä on vaikeuksia löytää ja kohdata samassa elämäntilanteessa olevia kohtalotovereita. Lapsilla toki on tarha- ja koulukaverinsa ja aikuisilla opiskelun ja työn kautta tuttuja. Vapaa-ajalla, virka-ajan jälkeen onkin monesti hiljaisempaa.

Vesaiset tunnistavat tämän haasteen ja haluavat olla osa ratkaisua. Vesaisten tapahtumissa kaikenlaiset perheet kohtaavat toisiaan samanhenkisessä seurassa. Lapset saavat kavereita ja vanhemmat ja isovanhemmat uusia tuttavuuksia ja arjen vertaistukea. Tiedän, että vesaistoiminnasta on syntynyt pitkiä ystävyyssuhteita.

Näen lapsi- ja perhejärjestöjen roolin tärkeänä myös tulevaisuudessa. Vaikka kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kova ja monen perheen kalenteri täyttyy iltojen kohdalta lasten tavoitteellistenkin harrastusten harjoituksista niin myös matalan kynnyksen toiminnalle on tilausta. On tärkeää että tarjolla on mielekästä yhdessä tekemistä myös ilmaiseksi tai hyvin pientä osallistumismaksua vastaan. Esimerkiksi Vesaisten kerhot ja retket vastaavat juuri tähän kysyntään.

Myöskin tulevaisuudessa Vesaisten tulee herkällä korvalla aistia yhteiskunnan tuulia ja ilmiöitä sekä tunnistaa sieltä ne lasten ja erilaisten perheiden tarpeet jotka kaipaavat täyttymistä. Koska juuri lasten ja perheiden asiallahan tässä ollaan. Kaikessa toiminnassa pitäisi aina pitää kirkkaana mielessä ketä varten ollaan olemassa. Lasten riemunkiljahdukset, aikuisten aidot kohtaamiset ja hymyt. Onnellisemmat ja paremmin voivat perheet. Nämä kertovat ketä varten Vesaiset ovat olemassa ja minkä takia Vesaisia tarvitaan.

Aki Kontio, Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja