Blogit


17.4.2012

Yhteys yli sukupolvien

Lapsuuteni muistoissa isovanhemmat ovat usein läsnä. Arkiset puuhat - leipominen, puutarhatyöt, televisiosarjojen katselu yhdessä ja isoisän polvella istuminen nousevat mieleeni päällimmäisinä. Turvallista ja kotoisaa.
Isovanhemmat ovat tärkeitä lapsen elämässä. Niin ikään moni mummuksi tai vaariksi ehtinyt toteaa tehtävän elämänsä parhaimmaksi - lapsenlapsille on aikaa enemmän kuin omille aikanaan ja yhteiset hetket ovat juhlaa arjessa.

Ylisukupolvinen yhteys isovanhemman ja lapsenlapsen välillä on elämänkaariajattelua parhaimmillaan. Molemmat kasvattavat toisiaan. Nyt kun ihmiset elävät pidempään ja työelämästä jäädään eläkkeelle yhä virkeimpinä ja aktiivisina, on sukupolvien vuorovaikutukseen yhä parempi mahdollisuus. Ei tietenkään kaikilla, mutta monella.

Kaupungistuminen ja työpaikkojen keskittyminen erityisesti pääkaupunkiseudulle on vienyt monet lapset ja sitä myöten lapsenlapset kauas isovanhemmista. Käytännössä tämä tarkoittaa arjen kiireessä pulaa lastenhoitoavussa, mutta vaikuttaa varmasti myös ylisukupolvisiin ihmissuhteisiin. Toisaalta pitkän välimatkan takaisissa mummoloissa syntyy unohtumattomia muistoja loma-ajoista, jolloin yhdessä voidaan viettää aikaa pidempään.

Eri sukupolvien yhteys tulisi muistaa paremmin myös päätöksenteossa. Rakentamiseen liittyvissä päätöksissä kuntapäättäjien kannattaa sijoittaa uusi päiväkoti ja vanhusten palvelutalo lähekkäin. Rollaattorin äärestä nähdyt lasten leikit ilahduttavat taatusti, muistuttavat elämän jatkuvuudesta.

Niin ikään sosiaaliturvan kehittämisessä, vaikkapa erilaisten lasten hoitoon liittyvissä ratkaisussa isovanhemmalle taloudellisesti tuettu lapsen hoitomahdollisuus olisi tarpeellinen kehitys järjestelmään. Keskustalaiselle aatteelle näiden asioiden edistäminen sopii paremmin kuin hyvin.
Kansanedustaja Annika Saarikko