Uutiset

Vesaisten Keskusliitto: Missä vika, kun intohimon kohde muuttuu kivireeksi?​

20.9.2020

Vesaisten Keskusliiton syysvaltuuskunnan kannanotto 20.9.2020.

 

Keppihevosia ja Vesaiset-lakana.

Kuva: Helsingin Vesaiset

 

 

Suomalaiset lähtevät innokkaasti järjestö- ja vapaaehtoistyöhön mukaan. Kun asia on lähellä sydäntä ja porukalla on hyvä meininki se vie helposti mennessään.


Usein järjestössä suurin osa töistä jakautuu pienen aktiivisen toimijaryhmän välillä. Kyseessä ei ole mikään kilpailu vaan kukin antaa aikaansa ja panostaan käyttöön sen verran, kun omat resurssit sallivat. Elämäntilanne ja palkkatyö määrittävät pitkälti paljonko tunteja kukin pystyy antamaan yhteisen asian eteen. Pienikin apu on suurta ja kaikki vapaaehtoisena tehdyt työminuutit otetaan kiitollisuudella vastaan. Kiittäminen ja tunnustuksen antaminen on suuri voimavara vapaaehtoisena jaksamisessa. 

Järjestötyö on usein niin mukaansa tempaavaa ja ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä, että on helppo sanoa kaikkeen ”kyllä”. Tästä syystä omien rajojen vetäminen saattaa olla haastavampaa harrastuksissa kuin vaikka palkkatyössä. Uupumus hiipii järjestötyössä hyvin hiljaa ja väsymisen huomaa usein vasta silloin, kun tilanne on ajautunut liian pitkälle. 

Mikä auttaisi jaksamaan? Ratkaisu lähtee usein rakenteista. Asiaa voisi lähteä purkamaan töiden organisoinnin näkökulmasta. Tärkeää on aloittaa määrittelemällä tehtävät ja kuvaukset vastuualueista.

Parhaiten tt jakautuvat, kun eri tehtäviin saadaan henkilöt, joilta löytyy kiinnostusta, kokemusta tai koulutusta asiaan. Työkuorma jaetaan avoimesti ja realistisesti. Uusien vapaaehtoisten innostusta ruokitaan ja tiedustellaanheidän vahvuuksiaan. Tärkeintä on yhteen hiileen puhaltaminen.

Epävarmuus tulevasta heikentää omalta osaltaan toimijoiden jaksamista ja siksi Vesaisettoteaa, että järjestötyön taloudellisetresurssit pitää turvatamyös tulevaisuudessa.

Vesaiset on lasten ja perheiden järjestö. Järjestämme koko perheelle suunnattuja leirejä, kerhoja ja kulttuuritoimintaa ympäri Suomen. Toimimme valtakunnallisesti 17 piirin ja niiden alueella toimivien osastojen voimin.

Lisätietoja:
Petri Honkonen, puheenjohtaja, p. 040 8397776
Katja Koivukoski, liittosihteeri, p. 040 5338160