JULKILAUSUMA JA KOKOUSTIEDOTE 

Vesaisten Keskusliitto ry 

Valtuuskunnan syyskokous 21.-22.9.2024
Ikaalinen

JULKILAUSUMA JA KOKOUSTIEDOTE 

Nuorilta ei saa leikata

Syksyn kehysriihessä nuorilta leikkaaminen voi hetkellisesti saada Suomen talouden näyttämään paremmalta ensi vuonna. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua saman leikkauksen hinta lasketaan miljardeissa. Kansakuntamme menestys riippuu siitä, miten meidän nuorillamme menee.

Nuoret ovat jo valmiiksi jäämässä vanhempia sukupolvia heikompaan asemaan esimerkiksi koulutuksessa, vauraudessa tai terveydessä mitattuna. Myös hallituksen tähänastiset leikkaukset osuvat tutkitusti kaikkein eniten nuoriin. Kun nuorten tilanne huononee, se vaikuttaa koko yhteiskuntaan.
 
Leikkauksia suunnitellessaan hallituksen on tärkeää muistaa nykyiset haasteet nuorten hyvinvoinnissa. Nämä päätökset heikentävät nuorten kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä. Nuorisojärjestöille jaetaan pienin osa OKM:n myöntämästä valtionavustuksesta. Vuosien 2024 ja 2025 valtion talousarvioissa nuorisoalan rahoitukseen tehdyt ja esitetyt leikkaukset perustuvat Veikkauksen entisen arpajaislain ns. jakosuhteeseen – eivät yhteiskunnalliseen tarpeeseen. Vielä massiivisemmat leikkaukset samalla laskukaavalla uhkaavat 2026-2027.
 
Lasten ja nuorten fyysisen, psyykkisen sekä sosiaalisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn haasteet tunnetaan laajasti. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee itselleen sopivaa vapaa-ajan toimintaa. Jotain, missä saa kuulua ryhmään, kokea onnistumisia ja tuntea itsensä merkitykselliseksi. Järjestötoiminnassa saadut kokemukset, ystävät ja taidot ovat merkittävä voimavara. Elinvoimaiset järjestöt mahdollistavat tämän ja sitouttavat nuoret yhteisöön.
 
Yhden nuoren tippuminen yhteisön, koulutuksen ja työn ulkopuolelle maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että syrjäytymistä ennaltaehkäistään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ilman nuoria meillä ei ole mitään – nuorilta ei saa leikata.

Syysvaltuuskunnan henkilövalintoja

Valtuuskunnan syyskokousta vietettiin Ikaalisten kylpylässä. Paikalla oli viisikymmentä järjestömme päättäjää ympäri Suomen. Valtuuskunta käyttää ylintä päätösvaltaa kolmen vuoden välein pidettävän liittokokouksen välissä.

Kokouksessa tehtiin henkilövalintoja Vesaisten Keskusliiton hallitukseen. Hallituspesti on kolmivuotinen ja hallitusta täydennetään vuosittain. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Onni Pikkarainen (uusi) Kainuun piiristä, Ira Toppinen Pohjois-Pohjanmaan piiristä ja Jaakko Viitala Satakunnan piiristä. Varajäseneksi valittiin Minna Komppa Kaakkois-Suomen piiristä. Lisäksi vapautuneisiin yhden vuoden varsinaisen jäsenen hallituspaikkaan valittiin Pia Ahola Uudenmaan piiristä ja kahden vuoden varajäseneksi valittiin Satu Jalvanti-Hannikainen Itä-Savon piiristä.

  
Vesaiset on lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan järjestö. Tarjoamme yhteistä aikaa, elämyksiä ja muistoja koko perheelle ympäri Suomen, myös ylisukupolvisesti. Toimimme valtakunnallisesti 16 piirin ja niiden alueella toimivien osastojen voimin.
   

Lisätietoja:
 Aki Kontio, puheenjohtaja, p. 0400 928614
 Katja Koivukoski, pääsihteeri, p. 040 5338160

Scroll to Top